vrijdag 26 juni 2015

Hervorming belastingen part 3

Het is een beetje stil geweest hier, terwijl er toch vrij veel nieuws is geweest over een nieuw belastingstelsel. Al het nieuws kwam precies in de week dat ik voor de tweede keer papa ben geworden, dus het is allemaal een beetje langs me heen gegaan. Hierbij alsnog een korte bloemlezing van wat de nieuwe plannen moeten voorstellen.

Het voorstel


Het is duidelijk dat de belastingherziening zich focust op iedereen die werkt. Niet-werkenden blijven in koopkracht stabiel, werkend Nederland kan een lastenverlichting van 1,5% tot 3% verwachten. In totaal is de lastenverlichting ongeveer 5 miljard. Die verlichting komt als volgt tot stand:

  • Hogere arbeidskorting, dus een hoger belastingvrij salaris
  • Verlaging van de tarieven in de 2de en 3de belastingschalen van ongeveer 2%
  • Een hoger aangrijppunt voor het toptarief van 52%, zodat je meer moet verdienen om daadwerkelijk 52% te betalen. (let op, dit betekent ook automatisch dat je wellicht minder HRA krijgt)
  • Hogere kinderopvangtoeslag en combinatietoeslag, zodat het meer loont voor werkende gezinnen om te blijven werken
Daarnaast willen ze de autobelastingen wijzigen en de berekening van de vermogensrendementsheffing veranderen. Belangrijkste van deze bovenstaande punten is eigenlijk dat dit eigenlijk zo goed als zeker gaat gebeuren. Wellicht dat de invulling hier en daar nog een beetje gaat wijzigen, maar verder is er voor deze lastenverlichting een breed draagvlak.

Het kabinet is hier echter nog niet tevreden mee, en wil eigenlijk nog veel meer wijzigen. Hiervoor willen ze de dialoog aangaan met de oppositie. De belangrijkste mogelijkheden zijn:

  • Uniformering van de BTW, wat zorgt voor versimpeling in handhaving maar ook de facto voor een verhoging van sommige producten en/of diensten
  • Vergroening van het belastingstelsel
  • Meer bevoegdheden geven aan gemeentes

Deze voorstellen zorgen voor heel wat meer debat, en er zal in de achterkamertjes over gesproken worden met de diverse partijen om te kijken wat haalbaar is.

Wat is de invloed van de herziening op de portemonnee?


Zoals al gezegd zou het voor werkenden een extra koopkracht van 1,5% - 3% betekenen. Als ik naar mezelf kijk zou het ongeveer 2%-2,5% extra koopkracht betekenen. Eigenlijk alle 4 de punten die genoemd worden als wijzigingen heeft een positieve impact op mijn inkomstenplaatje.

Wil je zelf graag weten wat  de impact voor jou is? RTLNieuws rekent het voor je uit. http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/details-belastingplan-wat-betekenen-de-plannen-voor-jou

Al met al ben ik positief, maar de echte versimpeling zie ik nog niet echt terug in de voorstellen. De voorstellen zijn weinig baanbrekend te noemen en echt grote veranderingen in het stelsel zijn er niet. Alle toeslagen blijven intact en datzelfde geldt voor de belastingschijven en de berekening van de VRH wordt eerder complexer dan makkelijker. Dus ik hoop dat er daar nog wel wat in gaat veranderen in samenwerking met de andere partijen.

Wat is jullie mening over de voorstellen in de belastingherziening? 

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd, papa! Mooie uiteenzetting. En dan vindt pvda het nog steeds gek dat ze zo laag in de peilingen staan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van harte gefeliciteerd met je tweede zoon/dochter. Heel veel geluk samen gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen