maandag 29 juni 2015

Dromen over de staatsloterij

*disclaimer: De meeste dromen zijn bedrog

Ik betrap me er wel eens op dat ik iets doe wat ik eigenlijk helemaal niet zou moeten doen, namelijk dromen over het winnen van een grote geldprijs bij bijvoorbeeld de Staatsloterij. Zo ook de afgelopen dag. Soms reikt de staatsloterij geen grote mega-miljoenen prijs uit, maar een relatief bescheiden prijs op het eerste gezicht. Zo ook bij de komende trekking van 1 juli, de hoofdprijs is dit keer €10.000, maar dan wel per maand voor 30 jaar lang.

En over die prijs zat ik zo eens te dagdromen, want eigenlijk is een dergelijke prijs een stuk relaxter dan hetzelfde bedrag direct ontvangen. Je bent voor de komende 30+ jaar verzekerd van een meer dan fors inkomen, en eigenlijk hoef je je echt geen zorgen meer te maken over geld de rest van je leven. Je kunt het niet in 1 keer uitgeven aan een aantal mooie dure dingen zoals een huis, dure sportauto, boot, etc. Je zult alsnog moeten gaan sparen voor dergelijke uitspattingen, dus de hele dure impuls-aankopen zul je minder snel hebben. De kleinere uitspattingen zoals een dure vakantie kun je geheel spontaan ondernemen omdat het geld maandelijks toch wel binnenkomt. En omdat je het geld maar zeer geleidelijk binnen krijgt kun je je hele financiële huidhouding perfect plannen, je kunt je investeringen timen aan de hand van de markt.

En bij dat dagdromen hoort natuurlijk ook bij dat je alvast gaat bedenken wat je met dat geld zou gaan doen als je het zou winnen. Dus mocht het zover komen dat ik 1 juli die prijs zou winnen (ja, ik heb dus een staatslot gekocht...), dan zou ik de eerste jaren (tijdshorizon tot februari 2019) de volgende dingen doen:


 1. Hypotheek aflossen voordat de rentevaste periode afloopt in februari 2019. Dat is een tijdsbestek van ongeveer 42 maanden, en om dat te kunnen doen heb ik ongeveer 28 maanden nodig. Blijft er 14 maanden aan budget over
 2. Op wereldreis gaan met het gezin, wat altijd een grote droom voor ons is geweest. Eventueel zelfs voor zeer lange tijd inclusief home-schooling voor onze oudste.
 3. Vrienden/familie financieel ondersteunen waar nodig (dit zou eigenlijk op #1 moeten staan)
 4. Wat er overblijft investeren in indexbeleggen en wegzetten op de spaarrekening
 5. Beginnen met het bouwen van ons droomhuis

Zoals je ziet staan er eigenlijk weinig extravagante dingen op, geen dure sport-auto of een mooie boot. Dit lijstje had er waarschijnlijk heel anders uitgezien als ik direct 3.6 miljoen op de rekening had gekregen. Dan stond er waarschijnlijk wél een exotische sport-auto op het lijstje, het aflossen van de hypotheek was dan in het tijdsbestek van 1 week gebeurt en het bouwen van het droomhuis zou dan ook al heel snel in de startblokken staan. Het gevaar is dan dat je jezelf ook vrij snel over de kling kunt jagen en lang niet zo lang van je geld kan genieten als dat je zou willen. Met het bovenstaande lijstje ben ik al vrij ver klaar met mijn levensdoelen (m.u.v. nog meer reizen en geld opzij zetten voor de periode na die 30 jaar), en dan heb ik nog 26 jaar aan uitkering te gaan. 

Lieve staatsloterij, mijn lot eindigt op een 6. Uw geld is goed aan mij besteedt. Alvast bedankt!

/dream-modus uit

8 opmerkingen:

 1. Ook ik koop graag een lot, maar juist dit keer niet
  De hoofdprijs is nl de helft lager dan gewoonlijk, terwijl een lot wel hetzelfde kost, dan fantaseer ik toch liever over een gewone trekking.
  En denk (hoop) dat ik dan de zelfbeheersing zou hebben om het verantwoord uit te geven.
  Fantaseren is zo leuk:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik koop nooit loten voor de staatsloterij. Maar met dit soort prijzen word ik wel flink in de verleiding gebracht. Zodra ik de reclame er van zie begin ik al met fantaseren zodat dat ik uberhaubt een lot heb.
  Of ik een lot ga kopen weet ik nog niet. Morgen even langs de winkel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop ook bijna nooit een lot, alleen voor de oudejaarsloterij eigenlijk. Heel soms kan ik de verleiding toch niet weerstaan

   Verwijderen