donderdag 4 juni 2015

Ongemerkt geld besparen - Doe-het-zelf

Afgelopen week heb ik twee situatie gehad die me geld hebben gekost, maar waar ik uiteindelijk toch een flinke som geld mee heb bespaard. Namelijk, door het zelf te doen. Sommige blogs zoals MrMoneyMustache hebben het daar ook vaak over, waarom zou je een expert vragen om het werk te doen als je het voor een acceptabel resultaat het zelf veel goedkoper kunt doen. Daarbij is het ook nog eens zo dat je er wat van leert en krijg je er een erg goed gevoel bij. Ik ben niet de handigste thuis en laat graag een expert sommige klusjes opknappen zodat ik het zelf niet hoef te doen. Maar deze 2 keer was ik toch blij dat ik het zelf had gedaan.

Kastjes 


Situatie 1 was het maken van nieuwe kastjes voor de babykamer. We wilden graag steigerhouten kastjes om het de kamer mooi aan te kleden. Die steigerhouten kastjes kun je heel makkelijk online kopen, maar waarom zou je er niet wat tijd in stoppen en de kastjes zelf maken? Zo gezegd, zo gedaan. Even de maten bedenken, naar de bouwmarkt om de planken te kopen en op maat te zagen en thuis in elkaar schroeven. In 2 uur was ik klaar en heb ik 4 kastjes in elkaar zitten die me normaal op internet minimaal 150 euro zouden kosten. Totaalkosten voor het zelf maken, nog geen 50 euro. De planken waren 42 euro, houtlijm voor 5 euro en wat schroeven die ik nog thuis had liggen.

Loodgieter


Situatie was een nogal hardnekkige verstopping in de keuken-afvoer. Heel langzaam sijpelde het nog maar door en als de vaatwasser aanstond kwam het water omhoog. Ik had al van alles geprobeerd inclusief een ontstoppingsveer en de HG ontstopper met niet goed, geld terug garantie. Maar helaas, niks werkte. Ik stond op het punt om een loodgieter te bellen toen ik nog één laatste redmiddel uitprobeerde, Facebook! Een oproepje op Facebook en 30 minuten later had ik een hogedruk-spuit van een buurman inclusief rioolreinigingsspuit. Dat in combinatie met de grotere ontstoppingsveer van een andere buurvrouw bleek het wondermiddel te zijn, en een uurtje later was de ontstopping compleet verholpen. Totale kosten: 20 euro voor het kopen van een ontstoppingsveer en ontstoppingsmiddelen tegenover de kosten van een loodgieter die zeker rond de 100 euro zouden zijn. 

Uiteindelijk zijn dit natuurlijk geen besparingen die ik ga voelen in mijn portemonnee, maar als ik de makkelijke route had gekozen waren de kosten een stuk hoger geweest in ieder geval. Daarnaast zat ik diezelfde avond met een grote glimlach en een goed gevoel aan het avondeten omdat ik helemaal zelf 4 kastjes heb gemaakt en een flinke verstopping heb verholpen, en dat in 24 uur tijd.


5 opmerkingen:

 1. Goed gedaan! Ik heb mezelf deze week een reparateur voor de wasmachine bespaard, door het ding zelf open te draaien. Ik ben best trots op mezelf.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klinkt allemaal goed. Vooral het uitsparen van geld. Ben benieuwd naar de kastjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En ik voel in dit soort situaties een trots (op mezelf) en ik heb het gevoel dat mijn huis echt VAN mij is - dat ik t zelf een stukje heb gemaakt. Geen euri winst, maar wel gevoelswinst.

  BeantwoordenVerwijderen