donderdag 29 november 2012

Aflossing hypotheek #2

Ik had al eerder een blog geschreven over een financiële meevaller die ik verwachtte voor eind 2012. Mijn ouders hadden aangegeven dat de erfenis van mijn oma doorgesluisd zou worden en dat ik ruim 5.000 euro kon verwachten. Gisteren kreeg ik het geld op mijn rekening en heb ik het direct doorgesluisd naar de hypotheekverstrekker en de spaarrekening.

In het oorspronkelijke bericht had ik vermeld dat ik 2.000 euro zou gebruiken voor aflossing van de hypotheek, 2.000 euro voor verhoging van de buffer en 1.000 euro voor het betalen van een vakantie. Uiteindelijk heb ik het iets anders gedaan. Ik heb gisteren 3.000 euro afgelost op de hypotheek en 2.000 euro op de spaarrekening gestort. De vakantie ga ik betalen van de 13de maand en bonus die ik in december krijg.

Ik had eerder dit jaar al een keer 4.000 euro afgelost van de hypotheek, maar was toen zo "slim" om dat op het spaargedeelte af te lossen. Als je puur kijkt naar rendement was dat een verstandige beslissing, maar op de hele lange termijn is het natuurlijk verstandiger om het aflossingsvrije gedeelte af te lossen. Dat heb ik dit keer dus wel gedaan. Door 3.000 euro af te lossen op het aflossingsvrije gedeelte gaat mijn aflossingsvrije hypotheekschuld terug van 200.000 naar 197.000. Hierdoor ga ik 14,50 euro minder rente betalen per maand en ga ik er netto zo'n 8 euro per maand op vooruit. Niet veel, maar alle kleine beetjes helpen.

Al met al is mijn rentebedrag per maand gedaald van 1389,50 euro naar 1355,33 euro. Ruim 34 euro per maand minder dus! Netto is dat ongeveer 20 euro per maand voordeel. Als ik dan ook nog de lagere premie meeneem door de aflossing op het bankspaargedeelte dan heb ik daar ook nog 5 euro winst te pakken, dus in totaal 25 euro netto per maand lagere lasten door de aflossing op de hypotheek. Op jaarbasis is dit 300 euro lagere kosten.

11 opmerkingen:

  1. alle kleine beetjes helpen idd, weet je hoeveel wij op dit moment op onze aflossingsvrije hypotheekschuld aflossen? een lachtertje bij jullie vergeleken, wel € 50,- per maand. op dit moment is onze prioriteit dat onze spaarbuffer aangevuld moet worden. dus gewoon gestaag doorgaan, ik zeg altijd als grap met dit soort voordeeltjes a 8 euro per mnd: een zak patat kan er weer vanaf. ;)
    gr. vrolijksparen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 50 euro per maand is toch 600 euro per jaar en dat is toch 18000 euro over de complete looptijd van 30 jaar. Dus over langere tijd scheelt dat toch aardig. En een gezonde spaarbuffer is ook belangrijk, het is toch zonde als je in de problemen komt omdat je wasmachine kapot gaat bijvoorbeeld.

      Ik verwacht overigens niet dat ik volgend jaar weer 7000 euro kan aflossen, dan zal het wel wat minder zijn.

      Verwijderen
  2. Goed dat je ook aan het aflossen bent. En inderdaad alle kleine beetjes helpen. Als ik aflos doe ik net of mijn maandbedrag niet omlaag is gegaan en spaar (automatisch)het verschil op een rekening waar ik speciaal voor de hypotheek bespaar. Ik ben toch aan die uitgave gewend. In jouw geval zou ik zo 20 euro per maand sparen, wat op jaarbasis toch weer 240 euro is en als je dat weer aflost, daalt je maandbedrag weer enz. enz...
    Ik doe dit trouwens alleen zolang het kan, volgend jaar zijn onze inkomsten beduidend lager, moet even kijken of ik het dan nog kan missen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Joehoe! 26.000 dit jaar...maar ja als je netto gaat kijken wat dat per jaar oplevert dan is het bedroevend weinig. Geld lijkt bijna geen waarde meer te hebben zou je haast gaan denken. Okay de besparing accumuleert natuurlijk elk jaar maar met netto 40 Euro per maand is die 'winst' snel verdwenen gezien de stijgende energiekosten, waterschapsbelasting en WOZ belasting. Desalniettemin toch is het beter om geen schuld te hebben dan wel een schuld op je woning maar deze schuld kun je zelf helpen om kleiner te maken, de belasting op energie, water en de gemeentebelasting kun je helaas maar weinig beinvloeden (of je gaat verhuizen..)
    Alvast succes allemaal met de goede voornemens voor het komende jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je maar weinig rente betaald dan is je winst natuurlijk ook lager, waardoor het minder loont om af te lossen. Ik betaal bijna 6% rente. Als jij maar 40 euro wint op 26000 euro dan zit je rond de 4% rente.

      Verwijderen
    2. Klopt, zonder HRA gerekend en met circa 2% rente op een spaarrekening. Zo gezien is de 'winst' van een extra aflossing groter naar mate je een hogere hypotheekrente aan de bank moet betalen (schrale troost) gelukkig hebben we het rente of rente effect nog en minder schuld zolang de eigen woning nog niet in box 3 zit door Den Haag....maar dat is tegen die tijd dan ons eigen schuld.

      Verwijderen
  4. Mooi groot huis zul je hebben. Wat een giga bedrag per maand! Ik zou dat niet kunnen betalen.
    De groep met aflossers stijgt gestaag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij zit in Utrecht tamelijk in het centrum en dat kost nu eenmaal klauwen met geld, aan de andere kant huren van een dergelijke woning kost hem netto meer.

      Verwijderen
    2. Inderdaad, woon in de Randstad en dat is gewoon niet goedkoop. Daarbij heb ik een hoge rente van tegen de 6%, dan hoef je niet eens zo groot te wonen om een dergelijke rente te moeten betalen. Wij wonen op 140 m2

      Verwijderen
  5. Ik stort bij op de spaarhypotheek, dit omdat er op de aflossingsvrij een zeer lage rente zit, wel doe ik het verschil doorstorten naar een spaarrekening. Ik loop nu al tegen het feit aan dat ik niet meer het bedrag kan bijstorten in de spaarpolis wat ik in een jaar bij elkaar kan sparen. Dus moet ik volgend jaar keuzes maken. Of het op de spaarrekening laten staan waar ik rente ontvang en het zo weer elders voor kan gebruiken of het daadwerkelijk bijstorten op het aflossingsvrije gedeelte waar ik netto dezelfde rente betaal als ik nu op de spaarrekening krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Storten of aflossen op de hypotheek? Aflossen op spaar kan ook tenzij je rente zoveel hoger is dan de marktrente want dan gaat de bank het schip in dat ze niet graag doen en dus boete gaan rekenen. Op je spaar wordt bij aflossen ook je premie deel over de looptijd herberekend. Nog mooier is als je je ORV uit je spaarhypotheek kan slopen en los (goedkoper immers dood=dood)kan afsluiten omdat dit tegenwoordig 'kan'- moet alleen de bank / verzekeringsmaatschappij nog wel medewerking verlenen. Banken hebben het momenteel iets te druk met andere dingen maar tenminste iets om niet te vergeten.

      Verwijderen