vrijdag 22 februari 2013

Blok-hypotheek, mooi idee...

Er is weer een nieuw woord bedacht welke kan meestrijden voor het woord van het jaar. De Blok-hypotheek. Dit is de nieuwe constructie die bedacht is om het starters wat makkelijker te maken op de woningmarkt. Uit de laatste nieuwsberichten blijkt echter dat het de nieuwe hypotheek verre van gunstig is op de lange termijn. Voor een hypotheek van €200.000 blijken de totale rentelasten uiteindelijk maar liefst 60.000 meer te bedragen dan bij een annu├»teitenhypotheek. Daarnaast hou je na 30 jaar ook nog een restschuld over van 50% van het hypotheekbedrag. Daar tegenover staat dan wel dat je maandlasten ongeveer €100 per maand lager zijn. Als de hypotheek nog hoger is, worden de verschillen ook groter. Zo loopt het verschil op tot €120.000 bij een hypotheek van 4 ton.

Kortom, als starter in deze markt ben je dus bij voorbaat genaaid. Is het niet doordat je alleen nog maar een annuiteitenhypotheek mag afsluiten, dan is het wel door middel van een nieuwe hypotheekconstructie.

Het meest frappante is eigenlijk nog wel dat deze constructie waarbij veel meer rente betaald moet worden dus niet bedacht is door de banken, maar door werkgeverskoepel VNO-NCW. Je zou verwachten dat banken in hun handen zouden klappen met deze nieuwe constructie, maar het tegendeel blijkt waar. De banken reageren tot nu toe redelijk terughoudend op de nieuwe voorstellen.

Dus die Blok-hypotheek klinkt heel leuk, maar een mooi idee... nee, zeker niet

4 opmerkingen:

 1. Blok-aan-je-beenhypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Door wie het bedacht is weet ik niet, of het relevant is ook niet maar de uitvoerder is gewoon slecht onderlegt. Het is wel duidelijk dat de overheid steeds minder zorgt draagt, als burger moet je op je qui vive zijn met al die prikkels want de overheid is een steeds slechtere onbetrouwbare partner dus ja de overheid geeft steeds meer uit handen en de burger wordt op zijn eigen verantwoordelijkheid aangesproken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat klinkt inderdaad helemaal niet goed zeg! Als mijn kinderen zo ver zijn, raad ik ze deze hypotheek dus zeker af.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zit allemaal veel genuanceerder in elkaar dan hier geschetst wordt. Het gaat erom dat je als koper een extra keuze hebt die met de nieuwe wetgeving anders niet mogelijk was. Een serieuze vergelijking tussen de hypotheekmogelijkheden vraagt om een serieus advies door een adviseur met voldoende kennis van zaken. Doe er uw voordeel mee.

  BeantwoordenVerwijderen