donderdag 21 februari 2013

Wijziging maandoverzicht: Aandelen van werkgever

Ik ga een wijziging doorvoeren in mijn maandelijks overzicht wat ik online zet. Het heeft betrekking op de aandelen die ik via mijn werkgever heb gekocht. In september heb ik voor 990 euro (meer mocht niet) aandelen gekocht via een aandelenplan. Deze aandelen zijn niet vrij verhandelbaar, maar zitten 5 jaar vast in een fonds. In 2017 wordt het aandelenpakket uitgekeerd voor de dan geldende waarde. De aandelen zijn vastgezet op een minimumprijs waar ze nooit onder kunnen komen. Ik kan er dus nooit verlies op leiden en heb dus een gegarandeerd eindbedrag van €990. Volgens een moeilijk uit te leggen methode wordt er een minimum eindprijs berekend op het eind van de looptijd. Daar zal ik jullie verder niet mee vermoeien. Uiteindelijk komt het er op neer dat ik op dit moment een gegarandeerd eindbedrag heb van €1.081 op een inleg van €990. Over 5 jaar gezien een rendement van 1,81%, maar dit rendement gaat gegarandeerd nog stijgen in de komende maanden/jaren omdat de huidige aandelenprijs erg gunstig is.

Maar goed, nu over de wijziging in mijn maandoverzicht. Vanaf volgende maand ga ik niet meer de €990 laten zien in mijn spaargeld overzicht, maar laat ik de minimumwaarde van het aandelenpakket tonen. Dan heb ik een meer realistische weergave van mijn spaargeld. Voor januari heb ik nu de huidige waarde van €1.081 verwerkt, en dit zal ik vanaf nu ook voor de komende maanden doen.

2 opmerkingen:

  1. Even dit: mocht het bedrijf failliet gaan, kun je wel fluiten naar je centen. Maar dat wist je vast wel, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, alleen is dat niet echt een realistisch scenario bij een bedrijf wat tijdens economisch slechte tijden een stijgende omzet heeft van 10+ miljard euro en een winst maakt van ongeveer 8%.

      Verwijderen