dinsdag 26 februari 2013

Hypotheek aflossen, moeilijker kunnen we het niet maken...

Aflossen is helemaal hot tegenwoordig. Dus hoor je ook steeds meer verhalen van mensen hoe een aflossing bij hun hypotheekverstrekker verwerkt wordt. Je zou denken dat dat over het algemeen zou moeten kunnen door middel van een simpele aflossing naar een rekeningnummer met een verwijzing naar je hypotheek. Althans, zo werkt het bij mij tenminste. De enige limitatie die ik heb is dat een aflossing minimaal €500 moet zijn en dat ik maximaal 10% boetevrij mag aflossen. Maar niets is minder waar, steeds vaker lees ik omslachtige processen om tot een aflossing te komen.

Het varieert van het sturen van een mail naar de hypotheekverstrekker om toestemming te vragen voor aflossing tot het schriftelijk toestemming vragen om 6 weken later een antwoord te krijgen met daarin een bepaald tijdslot wanneer je het geld moet storten. In het laatste geval ben je dus zo 3 maanden verder voordat je aflossing op de rekening staat. Naast dat dit niet echt klantvriendelijk is, is het ook een kostbaar proces. Al deze handelingen moeten handmatig verwerkt worden, wat veel geld kost aan proceskosten. Ik vraag me ook af waarom een bank daarvoor toestemming zou willen verlenen. Ik kan me voorstellen dat een bank het vantevoren wilt weten als iemand zijn hypotheek in één keer compleet wilt aflossen, maar waarom een omslachtig proces invoeren voor iemand die 500 euro wilt aflossen? Je hoeft je bank tenslotte ook niet te informeren als je geld van je spaarrekening opneemt of juist geld op je spaarrekening stort. Dit soort nutteloze kosten die banken maken zijn allemaal ingebakken in de hypotheektarieven die worden doorberekent aan de klanten. Wij dus. En dat zijn kosten die ook tot een minimum beperkt kunnen worden, door een simpel aflossingsproces te faciliteren.

Gelukkig heeft mijn bank een simpel proces om af te lossen geïnstalleerd, maar hoe gaat dat bij jouw bank?
22 opmerkingen:

 1. Ik mag jaarlijks 15% vd originele hoofdsom aflossen. Gewoon onaangekondigd net al jij.

  Ik vraag me wel eens af of het kans maakt om te vragen of ik méér mag aflossen (heb nog aardig wat geld staan op een spaarrekening). Wat denk jij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mag altijd meer aflossen, alleen betaal je dan een boete. Als je je geld kan missen, dan zou ik eens informeren wat de boete is. Dan kun je daarna beslissen of het de moeite waard is.

   Verwijderen
  2. De boete valt volgens mij best mee, vraag anders een om een pro-forma aflosnota bij je hypotheekverstrekker. Dan krijg je te zien hoeveel boete je betaald bij volledig aflossen van je hypotheek.

   Je kunt overigens altijd bellen en vragen of je éénmaal meer zou mogen aflossen, bijvoorbeeld 20% of 25%.

   Verwijderen
  3. Afgelopen week contact opgenomen met de hypotheekverstrekker. De boete voor extra aflossing (boven die 15% dus) stelt inderdaad niet veel voor - ongeveer €20 boete per €10.000 extra aflossing. Gisteren een flinke extra aflossing gedaan waardoor ik nu minder dan de helft van mijn hypotheek "over" heb. Lekker gevoel.

   Verwijderen
 2. Rampzalig. Ik heb nog geen antwoordop mijn klachtenbrief. Vrees dat ik nu naar het Kifid en de AFM moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoef het maar op een rekeningnummer te storten met vermelding van mijn hypotheeknummer en enkele dagen later is mijn aflossing verwerkt. Super easy.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is hoe het zou moeten gaan, zo werkt het bij mij ook. Alleen de verwerkingstijd is langer. Duurt 6 weken. Ik krijg wel rente over die 6 weken en die wordt bij de aflossing doorberekend.

   Bij mijn aflossing van 20.000 euro werd er zo'n 150 euro extra rente afgelost

   Verwijderen
 4. Bij de rabobank moest ik eerst ook een aflosnota opvragen voor een bepaald bedrag en dat voor het einde van de maand overmaken met elke keer een ander kenmerk, heel vervelend. Heb toen een mail gestuurd waarom andere mensen wel gewoon mogen overmaken... Toen belden ze om te zeggen dat dat in het verleden wel eens mis ging, vandaar die procedure. Maar toen kreeg ik gewoon een nummer door, waarop ik ovv ons leningnummer op kan overmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vreemd verhaal van de Rabobank, omdat het in het verleden wel eens fout ging met overschrijven maak je een proces aan waarbij het nog steeds op precies dezelfde manier fout kan gaan...

   In ieder geval mooi dat het nu makkelijker kan

   Verwijderen
 5. Heel eenvoudig. Overboeken onder vermelding van "extra aflossing" en ons hypotheeknummer. Max 10% boetevrij. Verder geen beperkingen. Maar als je minder dan €2 aflost, vindt er geen herberekening van de hypotheekrente plaats. Prima toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook niets geks, gewoon overmaken onder vermelding van een contract nummer en vermelding als extra aflossing om te verhinderen dat het 'per abuis' als storting gebruikt wordt. Een versnelde aflossing waar mogelijkheid van boeterente wordt gehanteerd is natuurlijk sowieso in het nadeel van de bank. Kortom een reden temeer om van de bank af te komen...dus sta op - sta op - sta op!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier minimaal 2000 euro per aflossing. Schriftelijk aankondigen en pas na de goedkeuring mag je storten. Eerst was het max 10 % van je oorspronkelijke hypotheek, dat is per 1 januari verhoogd naar 20% voor 2013 (zonder klanten in te lichten, moet je zelf achter komen, zelfs als je een aflossing aankondigd attenderen ze je er niet op!).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Westland Utrecht: Maximaal 10% aflossen van de hoofdsom. Eerst een 'offerte' aanvragen en aflossen kan slechts 1x per jaar (boetevrij) OP DE VERVALDATUM.

  Dat betekent dus, dat er niet gewoon 'maximaal 10%' gehanteerd wordt, maar ook dat, als bijvoorbeeld je vervaldatum 1 januari is, je niet een aflossing kunt doen op 2 februari (zodat je vanaf dat moment voor de rest van het jaar al minder rente betaald). Dus er wordt een boete berekend op elke extra aflossing die NIET (pas) op de vervaldatum valt en op extra aflossing die de 10% overstijgt.

  Wij hebben nu dus financieel de mogelijkheid om ons jaarlijkse 10%-bedrag te betalen van € 16.000 en nu moeten we (als we tenminste boetevrij willen aflossen) wachten tot 1 januari (onze vervaldatum). Ondertussen betalen we tot die tijd nog altijd de 'normale maandelijkse rentebedragen'.

  Is dit normaal? Hebben jullie dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dit echt zeer extreem. Misschien staat er wel een zeer lage rente tegenover, maar flexibiliteit is compleet weg

   Verwijderen
  2. Nou, die lage rente valt best mee. Op de (aflossingsvrije) gedeelten rond de 5,5% en iets hoger. Dus daar zit het m volgens mij niet in.

   We hebben vandaag € 15.000 afgelost en zijn daar heel blij mee. Maar even en passage uit de brief van Westland Utrecht:

   "Gelieve het saldo (zoals in het financiele overzichtje daarboven genoemd) per valutadatum 1 juni 2013 over te maken op rekeningnummer .... t.n.v. WestlandUtrecht Bank, onder vermelding van het leningnummer.

   Als u eerder wenst af te lossen dan de op de aflosnota vermelde aflosdatum, dient u een nieuw aflosverzoek in te dienen. de eerste opzegging van de hypotheek blijft zes maanden geldig.

   Deze aflosnota is tot maximaal 14 kalenderdagen na de op de aflosnota vermelde aflosdatum geldig. Indien nodig kunt u een nieuw aflosverzoek indienen.

   Wij verzoeken u ons tijdig te berichten, indien de aflossing wordt uitgesteld of niet doorgaat.

   De dagrente van 1-6-2013 bedraagt € 1,31 en geldt per kalenderdag. De valutadatum van de ontvangst op het bankafschrift is bepalend. "

   Sorry, het kan aan mij liggen, maar ik vind dit ZOOOOO onduidelijk en omslachtig.

   Mooie slogan voor de WestlandUtrecht bank:
   HYPOTHEEK AFLOSSEN - moeilijker kunnen we het niet maken! :-)

   Nou ja, we hebben onze boete betaald en gewoon afgelost met die hap. Klaar is kees. Weer een stuk minder schuld vanaf vandaag. JIPPIE!!

   Groet, Jo-Ann

   Verwijderen
  3. Ik ben benieuwd of ze het zelf nog wel snappen. Nodeloos ingewikkeld en tijdsintensief

   Verwijderen
 9. De schenkingsvrijstelling is verruimd door het kabinet. Dat is natuurlijk een mooie maatregel (bron: www.technischwerken.nl/nieuws/schenkingsvrijstelling-voor-aflossen-hypotheek) maar werkt deze wel in de praktijk? Vereniging van Eigen Huis vermoed dat deze maatregel niet zozeer ten gunste komt van de consumenten. Het geld zal voor een groot deel in de boetepot van de banken belanden. De banken zijn niet van plan om deze boetregeling aan te passen ten gunste van hun klanten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Even afwachten wat de banken doen. De SNS Bank heeft al aangegeven geen boeterente te berekenen als je vanwege een schenking een aflossing doet op je huis. Het kabinet hoopt dat meerdere banken gaan volgen

   Verwijderen
 10. hier (belgie) heb ik enkel een mailtje moeten sturen met het bedrag dat ik wou aflossen en heb binnen de week een antwoordt met berekening gekregen daarop heb ik bevestigt dat het bedrag van de rekening mocht (dit is nog de zelfde dag gebeurt) geen klachten dus

  BeantwoordenVerwijderen