maandag 11 november 2013

Zonnepanelen en de BTW

Nu ik zonnepanelen heb ben ik ook officieel ondernemer, zoals hier ook valt te lezen. Door een uitspraak van het Europese hof is deze situatie ontstaan. Het europese hof is van mening dat je als eigenaar van zonnepanelen elektriciteit opwekt en dus BTW moet afdragen over wat je hebt opgewekt, een redelijk bizarre situatie. Hoe werkt het nou precies in de praktijk?

In de praktijk werkt het als volgt. Ik moet mezelf aanmelden als ondernemer bij de kamer van koophandel. Dan krijg ik een BTW-nummer van de belastingdienst en kan ik de BTW van de factuur van de zonnepanelen aangeven bij de belastingdienst. Die BTW krijg ik dus terug. Ik kan me direct inschrijven voor de Kleine Ondernemings Regeling (KOR) waarmee ik aanvraag doe om geen BTW-aangifte te hoeven doen voor 2014 en verder, omdat ik te weinig opwek om daadwerkelijk BTW af te dragen.

Kortom, de betaalde BTW over de installatie van de zonnepanelen kan ik terugkrijgen, en de BTW over de opgewekte energie kan ik vrijstelling voor aanvragen via KOR. Concluderend, mijn zonnepanelen zijn zojuist 750 euro goedkoper geworden!

Volgende week ga ik naar de kvk om mijn inschrijving als ondernemer definitief te maken!

Edit: Een afspraak bij de kvk hoeft niet. Je kunt dit formulier invullen en opsturen naar de belastingdienst om een btw-nummer te krijgen. Een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden is hier te vinden

31 opmerkingen:

  1. Vergeet je dit niet:
    "Wie verwacht minder dan 1.345 euro btw per jaar te ontvangen met zelf opgewekte stroom, kan wel om een ontheffing van de btw-plicht vragen. De eventuele aftrek voor de betaalde btw op de aanschaf van zonnepanelen vervalt dan ook, bevestigt de woordvoerder van het ministerie van Financiƫn." Lijkt me dat je niet zo snel aan dat bedrag komt... gr. Marije

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt het eerste jaar geen ontheffing aanvragen en dus wel de BTW terugvragen om vervolgens het tweede jaar wel ontheffing aan te vragen

      Verwijderen
    2. Ok, je vraagt dit jaar de BTW terug voor de gelegde panelen, maar dan dien je daarvan toch het bedrag te betalen BTW voor levering van dit jaar af te trekken? Of zie ik dat verkeerd?
      Helaas komen wij niet meer in aanmerking, onze panelen zijn voor 1 april gelegd. Balen.

      Verwijderen
    3. Dat is correct, maar ik verwacht dit jaar niet heel veel meer dan 400 kWh op te wekken. En de BTW over 400 kWh is vrij beperkt, namelijk maar rond de 5 euro

      Verwijderen
  2. Of bedoel je dat je dan dit jaar geen gebruik maakt van de KOR?? gr. Marije

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inschrijving KvK hoeft niet vertelde de belastingdienst me net.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik las zojuist ook een dergelijk bericht, maar waar ik dan terecht kan is me niet duidelijk. Kan op de website in ieder geval zo 1-2-3 niks vinden

      Verwijderen
  4. Ik heb net gebeld met de belastingdienst en je hoeft je alleen in te schrijven als startende onderneming bij de belastingdienst, niet bij de KvK. Na 5 werkdagen krijg je een reactie van de belastingdienst en kun je je btw terugvragen. In 2013 kan je dan dmv een vermindering je btw op 0 zetten, vanaf 2014 ontheffing via KOR aanvragen.

    (Tip: de factuur van de panelen, je energiecontract en je onderneming moeten wel op dezelfde naam staan. Ik moet dus het energiecontract op naam van mijn vriend overzetten.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ok, heb het formulier gevonden. Stond wel heel erg verborgen op de website. Alle data staat op mijn naam verder. Dus dat moet goed komen

      Verwijderen
  5. Voor wie het verder nog nodig heeft: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_starten/opgaaf_startende_onderneming_niet_ingeschreven_in_het_handelsregister

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het even toegevoegd in de blog

      Verwijderen
    2. Deze kwam ik net ook nog tegen, ook handig: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties/2013/11/07/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen.html

      Verwijderen
  6. Misschien een domme vraag hoor maar dit geldt alleen als je saldeert?
    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In principe saldeer je altijd, want in de zomer wek je waarschijnlijk veel meer op dan je daadwerkelijk gebruikt. Het is dus geldig voor iedereen met zonnepanelen. Het is wel zo dat het toepasbaar is op basis van wanneer de panelen gelegd zijn.

      Verwijderen
    2. Dus stel ik ga zonnepanelen aanschaffen geldt bovenstaand dus.
      Ben ik dan ondernemer? Sinds wanneer is dat dan?
      Sorry hoor echt een leek.

      Verwijderen
    3. Je hoeft je niet aan te melden bij de kvk, is sinds een paar maanden (zie ook het bericht wat gelinked is in de blog)

      Verwijderen
  7. Moet je dan elk jaar opnieuw ontheffing aanvragen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet ik nog niet 100% zeker, maar als dat zo is is dat een kwestie een briefje opsturen

      Verwijderen
  8. Ik ga het alsnog proberen terug te ontvangen. Goede tip.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vanaf wanneer hebben jullie zonnepanelen?

      Verwijderen
    2. Vanaf juli, dus het mag. Ik heb het verder onderzocht en besproken met mijn inspecteur belastingen broer. Hij was ronduit negatief.
      Thuis verder uitgezocht, gebeld met de belastingdienst, nog een stukje gelezen in Fiscalert en toen wist ik het, niet doen!
      Je moet de 'winst' jaarlijks opgeven bij je inkomstenbelasting.
      De belastingdienst vergeet vast nooit dat je btw hebt terug gevraagd.
      Vervolgens schreef ik een stappenoverzicht op mijn blog.

      Verwijderen
    3. Je winst jaarlijks opgeven bij je inkomstenbelasting? Waar haal je dat vandaan?

      Verwijderen
    4. @McMama, je moet immers een factuur schrijven, of de energie, netbeheerder stuurt je een overzicht, dat is omzet, dus inkomen.

      Verwijderen
    5. 'De inkomstenbelasting staat helemaal los van het BTW vraagstuk. Of je wel of niet BTW terugvraagt, heeft geen invloed op de vraag of je al dan niet inkomstenbelasting moet betalen over de opgewekte zonnestroom. BTW wetgeving is Europees geregeld, de inkomstenbelasting per land.

      Sterker nog: voor de BTW wetgeving ben je sowieso ondernemer, of je je BTW nou terugvraagt of niet. Je hebt als particuliere zonnepanelen bezitter de mogelijkheid om je niet te melden bij de belastingdienst. Je krijgt dan geen BTW terug. Je blijft voor de BTW wet echter ondernemer.' aldus onze leverancier.

      Verwijderen
    6. (Zie ook vraag 1 van document faq belastingdienst: 'Vanaf welk moment word ik door de Belastingdienst als BTW-ondernemer aangemerkt?
      De Belastingdienst merkt u aan als BTW-ondernemer als u voldoet aan de voorwaarden dat u regelmatig en tegen vergoeding stroom levert aan uw energiebedrijf. Het gaat hierbij om kleinverbruikaansluitingen (3x80A). Tot aan de datum van het zogenoemde Fuchs-arrest (20 juni 2013, zaak C-219/12) van het Europese Hof van Justitie ging de Belastingdienst er vanuit dat u geen BTW-ondernemer was.')

      Verwijderen
    7. Mocht het al van toepassing zijn, dan begrijpt iedereen dat er na aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek er geen winst meer overblijft en je zodoende ook geen inkomstenbelasting hoeft af te dragen

      Verwijderen
  9. Hoi!
    Geldt dit ook als je in 2012 zonnepanelen op je dat hebt gelegd?
    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Tsjonge, dat is een flink bedrag goedkoper zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Al onze klanten vragen op dit moment BTW terug. Doet men dit nog voor 2014 dan ontvangen zij begin 2014 direct het BTW-bedrag terug op hun rekening. Ook kan dit jaar nog vrijstelling administratie worden aangevraagd voor 2014 waardoor volgend jaar ook geen geregel bij de Belastingdienst nodig is.

    BeantwoordenVerwijderen