donderdag 12 juni 2014

De media heeft ons weer bang lopen maken

We zijn weer tijdenlang bang gemaakt door de media. Tijdenlang werd er bericht dat onze hypotheekschulden onverantwoord hoog waren en dat we op een tijdbom leefden. Er moesten radicale hervormingen komen, deflatie op komst en al wat nog meer. Maar wat blijkt nu, het valt allemaal te overzien en het is helemaal niet zo erg gesteld met onze schulden.

Eind 2012 bedroegen onze hypotheekschulden een totaal van €653 miljard. Dit lijkt allemaal erg veel en is zelfs hoger dan ons BNP, dus dit is wel degelijk iets om je zorgen te maken. Mede door de huizencrisis en door de bewustwording van Nederlanders dat een schuld wel degelijk afgelost moet worden was eind 2013 de totaalschuld afgenomen tot €637 miljard. Een daling van ongeveer 2.5% t.o.v. 2012. Een goed begin is het halve werk. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk sneller en sneller dalen omdat je alleen nog maar in aanmerking komt voor HRA als je een lineaire danwel annuiteiten-hypotheek hebt waarin geleidelijk alles wordt afgelost.

Wat echter tot op heden nooit in bovenstaande cijfers was meegenomen waren de spaarpotjes die alle Nederlanders tesamen hebben in spaarhypotheken, levenhypotheken, beleggingshypotheken en dat soort zaken. Kortom, de voorgestelde hypotheekschulden zijn altijd te hoog gepresenteerd! En niet zo'n beetje ook niet. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er zo'n €80 miljard in de diverse spaarpotjes van de Nederlanders zit. En dit bedrag wordt iedere maand hoger omdat het merendeel van de Nederlanders in ieder geval gedeeltelijk een spaarhypotheek heeft. In mijn persoonlijk geval komt er nu ongeveer 115 euro per maand bij in het spaarpotje voor aflossing.

Hoe het ooit heeft kunnen gebeuren dat deze cijfers niet meegenomen werden in het onderzoek rondom de hypotheekschulden is me echt een raadsel. Het lijkt me namelijk nogal belangrijke informatie. Maar goed, de schuld blijkt dus ruim 12% lager te zijn dan eerder aangenomen. Met deze nieuwe informatie lijkt het erop dat de reële hypotheekschuld in 1 jaar gedaald is van €653 miljard naar ongeveer €550 miljard. Slecht nieuws voor doemdenkende Nederlanders zoals Eric Mecking en de bekende twitteraar Huizenmarktzeepbal. Maar goed nieuws voor de rest.

6 opmerkingen:

 1. gezien je opmerking over doppers weggeven op mijn blog: is de give away die ik aanbied niet heel leuk voor jou/jullie? Ik weet niet of je het gelezen hebt maar gezien jullie situatie dat jullie sinds kost van 1 inkomen leven en het bedrijf van je vriendin is die workshop misschien heel interessant. Kijk anders even bij de blogpost van 10 juni bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op zich is dit natuurlijk goed nieuws. Toch is het niet verkeerd geweest dat iedereen even wakker is geschud t.a.v schulden in het algemeen en dat je hypotheek ook een schuld is. Zolang je schulden groter zijn dan je vermogen ben je toch kwetsbaar, geen enkele reden om dat positiever te maken dan het is. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk is het goed dat mensen zijn wakker geschud, maar dat moet je niet doen met niet kloppende data.

   En of je schulden groter zijn dan bezittingen is een heel andere discussie. Dat is voornamelijk de discussie van of je huis onder water staat of niet. En dat is denk ik voornamelijk de reden waarom mensen zijn gaan aflossen. Omdat hun schuld groter is dan de waarde van hun huis.

   Verwijderen
 3. Komt vandaag een youtube ding van een discussie in de 2e kamer op mijn blog.
  De zeepbel is kort en niet altijd even doordacht. Nemen gewoon dingen over van de media en die gaan ook vaak alle kanten op.

  Hoe lang moet je nog aflossen?

  BeantwoordenVerwijderen