dinsdag 3 juni 2014

Koffiekosten

In onze queeste om de maandelijkse kosten omlaag te krijgen is er weer iets opgedoken wat onze aandacht trok. Één van de kostenposten die jaarlijks stiekem redelijk wat geld kost is koffie. Niet zozeer het buiten de deur koffie drinken, want dat gebeurt niet zo vaak, maar meer het koffieverbruik thuis. We hebben thuis een Nespresso-apparaat, waarover we erg tevreden zijn. De koffie is heerlijk, en is niet te vergelijken met goedkopere alternatieven van de Action, AH, Lidl, etc. Het apparaat zelf heeft niet veel geld gekost, maar de koffie die je ervoor moet gebruiken is des te duurder. Hieronder een overzicht van onze bestellingen van de afgelopen anderhalf jaar.

Nov 2012  €    87,20
Febr 2013  €    73,20
Apr 2013  €    75,60
Apr 2013  €    73,90
Juni 2013  €    73,20
Sept2013  €    73,80
 Okt 2013  €    73,20
Dec 2013  €    24,00
Jan 2013  €    37,20
Febr 2014  €    71,20
 Mei 2014  €    73,20
 €  735,70

In totaal dus bijna 750 euro aan koffie in anderhalf jaar, dat is ongeveer 500 euro per jaar! Een flinke kostenpost dus, waar best wat op valt te besparen. Nu zijn er natuurlijk vele manieren om dat te bewerkstelligen, er leiden natuurlijk meerdere wegen naar Rome. Echter, lang niet elk alternatief is acceptabel. De reden dat we nu Nespresso drinken is vanwege het gebruiksgemak, verschillende smaken en typen koffie en de kwaliteit. Een alternatief moet ook de mogelijkheid geven om een espresso, danwel een cappuccino te drinken. Kwaliteit mag niet veel minder zijn en hetzelfde geldt voor het gebruiksgemak. De volgende alternatieven hebben we overwogen.

Goedkope cups

Het eerste alternatief is natuurlijk goedkopere cups gebruiken. Er zijn veel verschillende mogelijkheden die goedkoper zijn, soms zelfs tot 40% goedkoper. We hebben ze allemaal getest, ook de cups die volgens de consumentenbond zogenaamd de beste koop zijn. Maar geen enkel alternatief haalt het bij de Nespresso-cups qua smaak. Kortom: Geen alternatief

Traditionele koffiezet-automaten

Met traditioneel bedoel ik het traditionele koffiezet-automaat, maar ook een senseo of cafetière. Een traditioneel apparaat en de cafetière voldoen niet aan onze eis voor espresso/cappuccino te kunnen drinken, en de Senseo is qua kwaliteit gewoon matig. Kortom: Geen alternatief

Espresso-apparaat 

Een echt espresso-apparaat is qua aanschafprijs duur, echter zijn de kosten voor de koffie zelf zeer acceptabel. Een kilo echt goede koffie kost maximaal 20 euro, maar daar haal je wel 120 koppen koffie uit. De koffie is dus minimaal de helft goedkoper Kwaliteit heb je helemaal zelf in de hand en je kunt verschillende soorten koffie maken. Bij een volautomaat ga je er zelfs niet eens op achteruit qua gebruiksgemak. Kortom: We hebben ons alternatief gevonden

Een espresso-apparaat voldoet aan al onze eisen die we hebben bij een lekker kopje koffie drinken. En is op termijn een stuk goedkoper dan de kosten van een Nespresso-apparaat. Echter is er wel één dingetje, ons Nespresso-apparaat is niet stuk. Het is dus een beetje prematuur om nu een grote uitgave te gaan doen terwijl ons huidige apparaat niet stuk is. Ook verkopen is geen optie. Ons Nespresso-apparaat levert slechts 80 euro op via Marktplaats. En een stuk minder als we de aeroccino (melkopschuimer) er niet bij verkopen.

Wat zouden jullie doen. Wachten tot het kapot gaat en dan pas een nieuwe kopen of de Nespresso verkopen op marktplaats?

39 opmerkingen:

 1. Wij hebben nog een espresso apparaat dat niet gebruikt wordt, en mijn vriend is juist weer overgestapt op filterkoffie. Hij kwam erachter dat het vooral de koffie zelf is die zorgt voor een lekker bakkie. Dus hij koopt nog steeds goede koffiebonen, maalt die zelf in de maler en zet daar lekkere filterkoffie mee. Melkopschuimer hebben wij apart dus je kan nog steeds opgeschuimde melk erbij doen als je dat lekker vindt. En een filterapparaat is helemaal niet duur!
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een aparte bonenmaler is alleen ook niet goedkoop, kost al snel 200-300 euro voor een goed exemplaar. Een ander probleem is dat we vaak 's avonds maar 1 espresso en 1 lungo/americano drinken. Dat is een beetje weinig voor een normaal filter-koffie apparaat

   Verwijderen
 2. Probeer eens op een website of iemand zijn expresso apparaat wil ruilen voor een Nespresso (makkelijker).
  Of zou er bij een gelegenheid de Nespresso een correct en relevant kado zijn?
  Anders gewoon wachten tot Nespresso kapot gaat, en inkoop van koffie optimaliseren (bulk inkoop? Makro?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede suggesties. Alleen inkopen in bulk gaat niet, Nespresso geeft geen kortingen als je meer koopt.

   Verwijderen
 3. Waarom zou je iets anders proberen als je deze koffie lekker vindt?
  Je hoeft helemaal niet zo streng voor jezelf te zijn.
  Gewoon genieten, ik vind het echt niet nodig om alle luxe uit te bannen. Des te langer houdt je het consuminderen vol.
  Groetjes,
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil iets anders wat in de dagelijkse kosten goedkoper is, zonder aan kwaliteit in te willen leveren. Een goede espresso-machine voldoet aan die eis, de koffie is niet minder goed. Wij houden van onze lekkere bak koffie, daar willen we niks aan veranderen

   Verwijderen
 4. Stel dat je apparaat nog drie jaar meegaat. Dan heb je inmiddels 1500 euro aan koffie uitgegeven. 't is even rekenen: hoeveel koppen drinken jullie, hoeveel haal je uit een kilo. Maar je rekent zo het break-even punt uit of je winst. Ik zou de Nespresso verkopen. Groetjes, Em

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is natuurlijk ook het dilemma wat we hebben. Alleen hebben we nu ook niet direct het budget om even 500+ euro te betalen voor een nieuw apparaat.

   Gelukkig komen onze verjaardagen er binnenkort aan, dus dan kunnen we daar voor sparen

   Verwijderen
 5. Ik zou het apparaat ook verkopen. Ik zou het apparaat sowieso nooit gekocht hebben, je weet vooraf tenslotte dat het een duur bakje koffie zal worden! Janthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen we het apparaat kochten dronken we minder koffie dan nu. Toen werkten we beiden full-time en bij een werkgever. Nu werken we beiden part-time en mijn vriendin als zzp-er. Ze is dus veel meer thuis en zodoende is de consumptie flink omhoog gegaan.

   Verwijderen
  2. Eh.....kreeg je vroeger bij je baas dan lekkere koffie? Wij niet, dus thuis kan er best wel een deel (iets) minder lekkere koffie gedronken worden.

   Verwijderen
  3. Je redenatie begrijp ik niet, omdat er bij de baas slechte koffie is kun je thuis ook slechte koffie drinken? Het leven is te kort om slechte koffie te drinken.

   Verwijderen
  4. Of je moet bedoelen "minder vaak" koffie drinken. Zoveel koffie wordt er helemaal niet gedronken. Het gemiddelde verbruik is 4 kopjes koffie per dag. Dat is voor 2 personen en de zakelijke partner van mijn vriendin die hier ook 2 a 3 dagen in de week is.

   Dus nee, ik vind het koffiegebruik hier in huis niet hoog qua hoeveelheid

   Verwijderen
 6. Geniet ervan.!!!!! Ik ben een echte consuminderaar maar dit is mijn cadeautje aan mijzelf. Heerlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gewoon lekker drinken, heb ook dezelfde kosten maar ga echt niet bezuinigen op mijn koffie. Dus lekker nespresso,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Er is een andere mogelijkheid, wat minder koffie drinken. Goede (lekkere) koffie is heel wat waard. Als je de koffie lekker vind, houdt dan gewoon de machine en geniet ervan. Als het financieel niet zou kunnen is het een andere zaak natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1700 bakken koffie in ruim 500 dagen tijd is niet echt veel. Dat is gemiddeld 3.5 koppen koffie per dag, en dat met z'n 2-en.

   Verwijderen
 9. Evt verkopen via Marktplaats.
  Het kan nog goedkoper trouwens: ik heb zo'n espressokannetje dat je op het vuur of de kookplaat zet. Heerlijke koffie en zo'n kan kost (afhankelijk van de grootte) 25 euro voor een rvs kan (maar bij de hema hebben ze goedkopere)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je bedoelt een moka express/percolator? Dat is ook nog wel een optie, mis dan alleen wel de lekkere cremalaag van een goede espresso. Misschien moet ik dat eens uitproberen. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

   Verwijderen
  2. nee ik bedoel géén percolator maar een echte espressonkan zoals dit http://www.dille-kamille.nl/nl/content/368/italiaanse-espressokannen
   In Italie hebben ze thuis altijd van dit soort kannen, daar drinkt vrijwel niemand koffie uit een machine.
   Leuk onderwerp, binnenkort blogpost hierover!

   Verwijderen
  3. Ja, dat is volgens mij hetzelfde als een moka express/percolator. Google maar eens, dan krijg je dezelfde soort kannetjes. Is wel een optie, alleen iets meer moeite met schoonmaken. Maar dat is met een espresso-apparaat volgens mij ook wel

   Verwijderen
 10. Een nuchtere aanpak, zonder aan kwaliteit te willen inboeten. Mooi verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ah koffie, mooi onderwerp :)
  Hier een koffiesnob aan het woord met een mooie Vibiemme Domobar en uitstekende bonenmaler. Eén puntje dat ik je mee wil geven is energie-verbruik. Mijn Domobar (1500W) moet toch altijd even de boiler opwarmen (hoe groter de boiler, hoe langer de opwarmtijd). Onlangs bij een B&B de eerste Nespresso-ervaring gehad, en dat is toch wel echt gebruiksgemak en ik heb t vermoeden dat die efficienter is qua energieverbruik. Zou mooi zijn om daar eens een vergelijking van te zien.

  Je zou natuurlijk ook een 'vol-automaat' kunnen nemen van bijvoorbeeld Gaggia of Jura, dan heb je minder hassle, maar wel weer veel schoonmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt! Ook een van de redenen dat mijn vriend geen espresso meer drinkt. Dat ding moest eerst 20 minuten opwarmen voordat je met veel lawaai een kopje koffie hebt.
   Mariska

   Verwijderen
  2. Mijn Nespresso Magimix M190 Citiz + Milk heeft als maximaal verbruik 1710 watt. Dit is waarschijnlijk gedurende opwarmen en tegelijkertijd melk opschuimen. Met name het melk opschuimen vergt veel energie, want een separate aeroccino verbruikt maximaal 1260 watt.

   Ik zou zelf graag een separate bonenmaler en espresso-apparaat willen hebben. Maar ik denk dat mijn vriendin daar niet zo blij van gaat worden. Die wil niet pielen met een maler e.d.

   Verwijderen
  3. B&B Aelder E s c h is genomineerd als beste B&B 2014. Misschien wel vanwege hun Nespresso.

   Misschien moet ik er ook toe overgaan.

   Verwijderen
  4. Als ik op zakenreis moet naar Finland, slaap ik ook altijd in een hotel waar ze een Nespresso op de kamer hebben staan. Relatief kleine investering voor een B&B die mensen enorm waarderen en waar ze dan ook graag extra voor betalen

   Verwijderen
 12. k zou een espresso-apparaat kopen, maar de nespresso ook gewoon houden. Dan kun je ze allebei gebruiken, maar vooral voor het espresso-apparaat kiezen. Je verdient hem dan toch wel terug.

  Maar wel een tweedehands kopen, zou ik doen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zou ik dan het apparaat met de duurdere koffie houden? Dan lekt een deel van de besparingen toch weg? Tevens zou ik dan ook geen geld kunnen krijgen door de Nespresso te verkopen op Marktplaats

   Verwijderen
 13. Lieve mensen! Doe die stomme Nespresso-apparaten toch weg! Die cupjes, het plastic, al die zooi! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. cupjes zijn van aluminium, en kun je recyclen en zelfs retour sturen naar Nespresso

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Volgens mij ben je er al uit...:-)
  Groetjes, Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik hem zou in ieder geval op marktplaats zetten en kijken wat er gebeurt. Als je er een mooie prijs voor kunt krijgen verkoop je 'm, anders niet.

  N.B. zou ik je post misschien als gasartikel op mijn blog over koffie mogen zetten? Met een link naar jouw blog uiteraard? Ik vind het een erg leuke post namelijk. Dit blog staat op www.koffiezettertje.nl

  Je kunt me bereiken op nicoleorriens@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen probleem! (Dit is zakelijk bezuiniger, maar dan mobiel)

   Verwijderen
  2. Hoi Zakelijk Bezuinigen, bedankt! Ik heb een post geschreven over jouw post. Zo voorkomen we 'duplicate content'. En ik heb een link naar je blog geplaatst.

   http://www.koffiezettertje.nl/2014/06/hoeveel-geld-geef-jij-uit-aan-koffie.html

   Verwijderen
 17. Ik bedoelde natuurlijk gasTartikel... Excuus.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi,

  op mijn blog koffiezettertje plaats ik portretjes van mensen met hun koffiezetapparaat. Zou je misschien mee willen doen? Tot nu heb ik vooral veel 'ouderwetse' koffiezetters, en het lijkt me zo leuk om ook iemand te hebben met een modern apparaat!

  Het kost je niet meer dan 5 minuten om het bijbehorende formulier in te vullen.

  Dus mocht je willen meedoen mail me dan op nicoleorriens@gmail.com. Dan stuur ik je de (korte) vragenlijst.

  groetjes,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen