vrijdag 11 maart 2016

Familiebank: Het papierwerk

Om de familiebank gestalte te geven moet je ook papierwerk invullen. Niet het meest spannende werk, maar het moet toch gebeuren. Er zijn verschillende documenten die opgeleverd moeten worden. Sommige zijn verplicht, anderen optioneel. Ik ga de volgende documenten bespreken:


 1. Overeenkomst van geldlening. Het belangrijkste document waarin je vermeldt wie de lening verstrekt en neemt, welk percentage, wat wordt er betaald, wat is de afsluitpremie, etc.
 2. De annuïteit die betaald moet worden, zie voor een calculator bijvoorbeeld hier. Dit is een bijlage van "overeenkomst van geldlening"
 3. Belastingdienst, opgaaf lening eigen woning. Zie hier
 4. Optioneel: Registratie van hypotheek bij de notaris.

Dit zijn eigenlijk de 4 formulieren waaraan gedacht moet worden bij het afsluiten van de familiebank hypotheek. Ik zal ze allemaal bespreken

Overeenkomst van geldlening

Wellicht het belangrijkste document om te maken, aangezien dit de uiteindelijke overeenkomst is tussen hypotheek-verstrekker en lener. Ik heb dit document gebruikt als leidraad. Eigenlijk geeft dit document in het kort weer wat er afgesproken is tussen de hypotheekverstrekker en lener. Namen, BSN-nummers, rente-percentage, annuïtaire aflossing als bijlage, afsluitpremie, etc. Het is een vrij simpel, doch vitaal document wat door beide partijen ondertekent en bewaard dient te worden.

Annuïteit


Niet geheel onbelangrijk, de jaarlijkse/maandelijkse annuïteit moet bij de overeenkomst van geldlening bijgevoegd worden ter bewijs. Is direct ook een makkelijk naslag werk voor de hypotheekverstrekker, want dan kan die makkelijk bepalen hoeveel die nou ook alweer terug moest schenken iedere maand. 

Formulier "Opgaaf lening eigen woning"


Bij de belastingdienst moet de lening bekend zijn om HRA te kunnen claimen. Dit doe je door middel van het formulier "Opgaaf lening eigen woning". Ik zeg formulier, maar sinds 2015 hoeft dat niet eens meer en kun je het gewoon via je opgave inkomstenbelasting 2016 opgeven. Heerlijk simpel. Top van de belastingdienst. 

Optioneel: Registratie van de hypotheek bij de notaris


Bij bedragen boven de €50.000 wordt er geadviseerd om de gang naar de notaris te maken om de familiebank hypothecair te laten inschrijven. De notaris verzorgt hiervoor de papieren en zorgt ervoor dat de familiebank wordt ingeschreven in het kadaster. Ik heb het zelf niet gedaan, maar een snelle google zoekopdracht leert dat het al snel all-in €500 kost om dit te laten regelen.

That's it. De serie over familiebanken is klaar. Volgende week wil ik nog een artikel schrijven met daarin diverse vragen die ik heb gekregen over het onderwerp. Dus vraag maar raak.

2 opmerkingen:

 1. Nog een vraag waar ik zo snel geen antwoord op kan vinden:
  Dient de verstrekker zijn uitgeleende geld op te geven in box 3 en dus VRH te betalen, of is de familiebank ook bij uitstek een tool voor vermogende mensen om hun VRH te drukken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uitgeleend gekd valt gewoon in box3 voor de verstrekker, VRH is gewoon van toepassinh

   Verwijderen