maandag 8 oktober 2012

Beter sparen dan extra verzekeren

Wederom een bericht in het nieuws wat je ertoe aan zou moeten sporen om je verzekeringen eens goed onder de loep te nemen. Was er vorige week al het nieuws dat het kabinet de assurantiebelasting ging verhogen, vandaag is er het nieuws dat je beter niet kunt verzekeren en kunt sparen.

http://www.nu.nl/geldzaken/2928222/beter-sparen-dan-extra-verzekeren.html

Het aparte van dit nieuws is, dat het geopperd is door de directeur van Interpolis, één van de grootste verzekeraars van Nederland. Maar gelijk heeft die wel. Nederlanders geven per maand vele tientallen tot wel honderden euro's uit per maand aan verzekeringen. Een aantal van die verzekeringen zijn verplicht zoals bijvoorbeeld de WA-verzekering als je een auto hebt. Een heleboel verzekeringen zijn echter niet verplicht, en je kunt je afvragen of het ook echt nodig is om je hiervoor te verzekeren. Denk bijvoorbeeld eens aan de rechtsbijstandverzekering. Hoe vaak heb je dat nou echt nodig? En is de geboden zorg wel echt van voldoende kwaliteit? Mijn persoonlijke ervaring is van niet, de hulp die mijn schoonmoeder kreeg bij ontslag was niet van dermate goede kwaliteit dat het een maandelijkse premie waard was.

En hier komt het advies om de hoek kijken. Als mijn schoonmoeder al die premie die ze al jarenlang betaald gewoon opzij had gezet op een spaarrekening, had ze van dat uitgespaarde geld een goede advocaat op het gebied van arbeidsrecht kunnen inhuren. Dit geldt ook voor andere verzekeringen zoals de tandartsverzekering, de aanvullende verzekering, uitvaartverzekering, Gouden handdruk verzekering (ja, echt, die bestaat), etc. Allemaal verzekeringen waarvan je wel heel zeker van je zaak moet zijn voordat je die af moet sluiten.

Er zijn slechts een aantal verzekeringen die echt verplicht zijn, namelijk:


 • De WA-verzekering als je een auto hebt (all-risk is aan te raden bij een nieuwe auto)
 • De basis zorgverzekering
 • Opstalverzekering als je huiseigenaar bent


Verder zijn er nog een aantal verzekeringen welke aan te raden zijn, maar niet verplicht, namelijk:


 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Inboedelverzekering
 • (Doorlopende) Reisverzekering (alleen indien je ook echt vaak op vakantie gaat)


Het één en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de persoonlijke situatie. Als ondernemer is een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te raden, en kan een rechtsbijstandverzekering wel degelijk erg nuttig zijn. Maar dat is afhankelijk per situatie.

Zijn jullie bezig om jullie verzekeringen door te lichten naar aanleiding van het nieuws de afgelopen weken? Zo ja, gaan er ook dingen veranderen in jullie situatie?

6 opmerkingen:

 1. Ik ga zeker onze verzekeringen eens doorlichten! Nog nooit gedaan...wij zitten bij Interpolis en krijgen personeelskorting. Wij hebben inderdaad ook een rechtsbijstandsverzekering en een doorlopende reis/annuleringsverzekering. Volgens mij kunnen we deze beter opzeggen omdat we A. in al die jaren 1 x gebruik hebben gemaakt van de rechtsbijstandsverzekering en B. maar 1 x per jaar op vakantie gaan. Goede blogpost, weer een punt waar we op kunnen besparen, temeer we een riante buffer hebben voor dit soort tegenvallers. We krijgen wel, ik dacht, 12 % pakketkorting met al onze verzekeringen...toch maar eens gaan rekenen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor wat betreft je reisverzekering, het is vaak goedkoper om een doorlopende reisverzekering te nemen dan een reisverzekering met beperkte geldigheid. Helemaal als je ook nog eens buiten Europa op vakantie gaat. Is zeker de moeite waard om te bekijken.

   Annuleringsverzekering ben ik vergeten mee te nemen in de blog, maar het nut daarvan heb ik nooit begrepen. De kosten zijn fors en de kans dat je het nodig hebt is maar beperkt, plus dat je alles uitbetaald krijgt is ook niet altijd het geval.

   Verwijderen
 2. Wij hebben hier ook alleen de verzekringen die je hier boven noemt. Al die premie die we zoal uitgespaard hebben... Vorige zomer dreigde de vakantie in het water te vallen, omdat mijn schoonvader heel slecht lag. Uiteindelijk gingen we toch, omdat hij weer wat opknapte. We gaan al jaren twee per jaar met vakantie, maar hebben hem nog nooit behoeven te annuleren. Hoeveel gebeurt dat in een mensenleven?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. rechtsbijstandverzekering hebben wij ook niet, om die reden die jij ook al aangaf met de ervaring van je schoonmoeder.
  Verdere aanvulling wil ik nog als tip doen: als je studerende kinderen hebt (zijn jullie dus nog lang niet aan toe)kun je hun laptop verzekeren als ze die ook gebruiken op school. Tijdens de reistijd en op school is die laptop dan ook verzekerd bij schade, maar ook bij verlies. De kosten zijn voor ons € 2,- per mnd. Rekensom: laptop zoon kostte € 700,- ivm ict-opleiding (moest aan bepaalde eisen voldoen). zijn opleiding duurt 4 jaar. Voor 4 jaar verzekering betalen we dan in totaal € 94,-. Daar kun je geen nieuwe voor kopen!
  groetjes, vrolijksparen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die extra tandarts verzekering die je net zo goed zelf kunt betalen: misschien hier niet ter sprake gekomen maar wel in de media. De achtergrond om het toch te doen was: Als je hem hebt en de kosten danwel aanspraak gaat toenemen DAN heb je er tenminste al 1. Als je er geen hebt en de kosten GAAN toenemen omdat dat in de lijn der verwachtingen ligt en je wilt er dan 1 afsluiten maar je krijgt er geen omdat je een risicogeval bent geworden DAN pies je naast het potje. Feit is dat je bij sommige extra kostenverzekeringen bij 1 maatschappij je bij wisseling naar een andere maatschappij je deze extra's plotseling niet meer verzekerd krijgt omdat de voorwaarden verrassend genoeg toch van maatschappij tot maatschappij afwijken. Zo zie je maar weer, het gaat om de voorwaarden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw reactie is precies waar verzekeringsmaatschappijen heel blij om zijn, je verzekerd de angst dat er iets met je zal overkomen.

   Maar hoe groot is die kans nou werkelijk? Hoe groot is de kans dat jij komend jaar meer dan €500 aan tandartskosten hebt, waardoor je die verzekering van €30 per maand moet nemen. Je geeft €360 uit om eventueel 140 euro te besparen. Je kunt dus ook die €360 apart zetten en daar je tandartskosten van betalen. Over een langere periode zal dat altijd voordeliger zijn.

   En voorwaarden zijn per verzekeraar altijd verschillend, je moet de verzekeraar uitkiezen die bij jou past. Ik heb weinig aan een verzekeraar die niks uitkeert bij wintersport of duiken, dus dat is een vereiste bij mijn keuze voor een reisverzekering.

   Verwijderen