woensdag 3 oktober 2012

Energieprijs omhoog, op naar de zonnepanelen

Soms is het om gek van te worden, tijdens crisistijd halen bedrijven alles uit de kast om de consument meer en meer te laten betalen voor verschillende diensten. Vandaag las ik het volgende artikel op nu.nl:

http://www.nugeld.nl/portemonnee/2924564/extra-energieheffing-dreigt.html


Energieproducenten GDF Suez Nederland en Eon Benelux overwegen een extra heffing op te leggen aan consumenten en bedrijven, omdat ze een nieuwe centrale willen bouwen! Het grappige is dat deze zelfde bedrijven vorige maand nog een brief hebben gestuurd naar informateur Henk Kamp waarin ze ageerden tegen de kolentax. Waarschijnlijk hadden ze al in het achterhoofd dat ze deze heffing wilden gaan opleggen...

Nog een reden om eens te kijken naar zonnepanelen. De kosten voor het leggen van zonnepanelen worden steeds lager terwijl de opbrengsten steeds meer stijgen. Er zijn al terugverdientijden te halen van 6 a 7 jaar. De levensduur van een zonnepaneel word geschat op minimaal 25 jaar. In principe een goede investering en nog duurzaam ook. Met een almaar stijgende energieprijs wordt dit alsmaar interessanter.

Overwegen jullie ook zonnepanelen?

8 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. En daar heb jij last van als jij binnen zit en de oven/tv/verlichting/etc. staat aan op de zonne-energie van de panelen?

   Tegenwoordig zijn er overigens ook zwarte panelen, die vallen wat minder op dan de blauwe.

   Verwijderen
  2. Ja.

   bij ons in de straat staat een schattig oud huisje met rode dakpannetjes. En dan van die grote glimmende zonnepanelen er op. Spuuglelijk! Moet er niet aan denken elke keer dat je thuis komt dat te moeten zien.

   Verwijderen
  3. Tja, daar is het misschien wat minder passend. Maar bij een standaard huis met zwarte dakpannen maakt het wat mij betreft weinig uit qua uiterlijk. Net of dakpannen zo mooi zijn...

   Verwijderen
 2. Bij ons huis heeft het helaas geen zin ivm hoge eikenbomen naast het huis die de meeste zon tegen houden. Bovendien willen we het huis graag te koop zetten, dus wellicht op een volgend huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt tegenwoordig mooie zonnepanelen verwerkt in he dak. Het wordt steeds mooier en aantrekkelijker.

  Ik weet niet of het ook waardevermeerderend voor je huis is? Lijkt me inprincipe wel.

  Ach ja... ik vind dat het raar dat energiecentrales geld moeten bijelkaar sprokkelen voor nieuwe investeringen. Normaal zou je dat toch doen uit de winst?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Allemaal deskundigen hier. De investering betekent niet onderhoudsvrij gedurende 25 jaar, de omvormer gaat in de regel maar 10 jaar mee dus die moet je nieuw aanschaffen indien deze niet defect raakt binnen de garantie periode. Het loont niet echt want wie kan een terug verdientijd van meer dan 7 jaar (eerder meer dan 10 jaar) voor iets dergelijks overzien? Het hangt nogal van de leverancier af of je alles wat je levert aan het net ook behoorlijk vergoed krijgt, zo niet daar gaat je TVD en de energielobby is groot maar niet om jou als particulier te spekken. Peroonlijk verwacht ik een boost in de techniek dus de nieuwe generatie panelen leveren veel meer op dan nu, heb je dus minder van nodig voor dezelfde hoeveelheid vermogen. Maar ja, elke tijd kent zijn eigen beste beslissing zoals zo vaak. Beter is om je schuld af te lossen. Veel wijsheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet jezelf ook niet deskundiger voordoen dan je bent:

   - Omvormers kun je garantie bijkopen tot 10 jaar, wat overigens niet betekent dat ze kapot gaan binnen 10 jaar. Op zonnepanelen zit 25 jaar garantie
   - Leverancier kun je makkelijk wijzigen, waardoor je gewoon gegarandeert het juiste tarief terug kunt leveren
   - terugverdientijden van 7 jaar zijn al mogelijk met zonnepanelen als je zelf installeert.
   - De trend dat zonnepanelen meer opleveren is al een tijd gaande, zo'n 2% per jaar. Alle nieuwe technieken die nu uitgevonden worden zijn nog niet dermate doorontwikkeld dat we daar binnen nu en 5 jaar gebruik van kunnen maken.

   Of je je schuld aflost of zonnepanelen wilt kopen moet iedereen zelf weten. Zonnepanelen zijn in ieder geval een verstandige beslissing als je kijkt naar het langlopende rendement. Sterker nog, als je zonnepanelen aanschaft kun je je schuld eigenlijk eerder aflossen omdat het rendement op je investering hoger is.

   veel wijsheid.

   Verwijderen