maandag 29 oktober 2012

Hypotheekrente-aftrek wordt beperkt

Eindelijk is het zover, de hypotheekrente-aftrek gaat langzaam beperkt worden. Dat is al wel zo goed als zeker nu de fracties van de VVD en PvdA akkoord zijn. Vanaf 2014 gaat de maximale aftrek jaarlijks met een half procent omlaag. Op die manier wordt in 28 jaar de aftrek teruggebracht van de huidige maximale 52 naar 38 procent. De hogere inkomens worden hierdoor als eerste geraakt, pas in 2034 worden de inkomens geraakt die in de huidige schaal van 42% zitten.Klik hier!

Hier ben ik in ieder geval erg positief over, al had het van mij wel wat heftiger mogen zijn. Maar ik vind het in ieder geval goed dat er eindelijk eens iets gebeurt aan de uitstroom van geld die ze HRA noemen. Tuurlijk word ik er ook uiteindelijk door geraakt, maar ik verdien mijn geld liever op een andere manier.

Er zijn nog een aantal andere ontwikkelingen genoemd welke ik positief vind:

  • De inkomensafhankelijke zorgpremie, we gaan eigenlijk weer terug naar het oude zorgverzekeringsstelsel zoals die in 2005 was. Hiermee wordt ook de zorgtoeslag de das omgedaan.
  • Verlaging van de salarisschalen, minder belasting betalen is altijd positief

Ik ben benieuwd naar het conceptregeerakkoord, waar het één en ander verder verduidelijkt zal worden.

17 opmerkingen:

  1. Bedankt voor je heldere uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had liever gezien dat ze bijvoorbeeld de spaarhypotheken (gratis en verplicht) om gingen zetten in bijvoorbeeld annuïteitenhypotheken. Dan werkt het twee kanten op; steeds minder HRA, maar ook steeds minder rente betalen. Nu blijven alle mensen met spaarhypotheken wel de volle mep aan rente betalen, maar kunnen ze straks minder aftrekken, terwijl die aftrek wel een belangrijke reden was om destijds voor die spaarhypotheek te gaan. Maar hoe dan ook is het in ieder geval prettig dat er eens wat duidelijkheid over komt, dan weet je ook een beetje waar je aan toe bent. Ze zitten er nu aan en dat is voor het eerst sinds ooit. Dat het zo langzaam gaat als ze nu zeggen, dat betwijfel ik, maar goed, die gedachte motiveert alleen maar meer om verder af te lossen. Zojuist weer een kleine aflossing gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moet je eens bedenken wat er zou als alle spaarhypotheken in annuïteitenleningen werden omgezet. Dan zouden de maandlasten bij mij ongeveer met 500 euro toenemen. Dan zouden er een heleboel mensen de schuldsanering in moeten opeens

      En de volle mep rente betalen heeft iedereen zelf in de hand, die mensen kunnen ook aflossen. Zoveel hoeven ze niet af te lossen om die halve procent te compenseren.

      Verwijderen
    2. Dat ligt eraan. Als je al even aan het sparen bent, dan gaat je rente nu dus ook ineens naar beneden, omdat het spaarbedrag op je hypotheek wordt afgelost. Maar goed, de ideale oplossing is er eigenlijk niet, er moeten altijd mensen inleveren en zolang de huizenmarkt niet aantrekt, blijven er mensen met restschulden zitten.

      Verwijderen
    3. Dat geldt alleen voor mensen die al een flinke tijd aan het sparen zijn. En dan vergeet je de impact van de HRA ook nog even. Bij een annuïteitenhypotheek wordt de HRA langzaam minder. Mensen hebben daar niet op ingepland, dus is een annuiteitenhypotheek gewoon niet te betalen qua lasten als je het opeens zou omzetten.

      Verwijderen
  3. Ik denk dat het reuze meevalt LLMM, doordat het verschil maar zo gering is procentueel gezien.Wanneer de plannen definitief zijn doe je er verstandig aan om samen met je fin. adviseur te kijken wat deze wijzigingen voor jouw situatie inhouden en wellicht valt er dan zelfs voordeel naar je kant te trekken

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het lastig om in te schatten wat eea allemaal betekenen gaat in mijn eigen portemonee en die van bepaalde groepen. De hypotheekrente vind ik schappelijk. Vraag mij wel af wat het wordt voor nieuwe hypotheken. En stel dat ik het geld zou hebben om mijn spaarhypotheek in zijn geheel af te lossen, wat zou dat dan opleveren of kosten? Maw: wat is wijsheid?
    De kinderbijslag omlaag. Tja, ik heb het altijd een raar iets gevonden dat alle nederlanders mee betalen aan andermans kinderen in binnen- en buitenland.
    Zorgtoeslag afschaffen en weer inkomensafhankelijke bijdrage lijkt mij prima. Alleen wat betekent dit in harde pecunia's voor een ieder.
    Een paar voorbeelden waarmee ik wil duidelijk maken dat er nog steeds veel onduidelijkheid is, maar zaken die wel belangrijk zijn voor de mens en zijn uitgavenpatroon.
    Ik denk dat we het allemaal zo simpel mogelijk moeten houden, zodat de ambtenarenpool zo goedkoop mogelijk gehouden wordt en wij dat ook in onze portemonee voelen.
    Ik vind het een lastige materie en denk dat er voorlopig nog wel wat onrust in Nederland is.
    Chanel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp je punt, maar het is een beetje kortzichtig om te denken dat je er op vooruit gaat. We zitten in een crisis en iedereen zal daar wat van mee moeten betalen. Wat ikzelf het belangrijkste vind is dat het nieuwe kabinet keuzes maakt die ik begrijp. Dat ze niet altijd leuk zijn voor mijn persoonlijke situatie, daar kan ik mee leven.

      Verwijderen
    2. Ik ga er zelf ook zeker vanuit dat we netto minder geld overhouden en de meeste mensen met ons. Daar twijfel ik niet over hoor.

      Ik denk voornamelijk aan de mensen die nu al flink in de problemen zitten. Gaan die het nog redden???

      Chanel

      Verwijderen
    3. Waarom niet? Waarin worden die gekort?

      Verwijderen
    4. Heb jij dan een ander idee hierbij?
      Ik denk zelf aan de mensen die nu al niet rond kunnen komen bijv. door 2 hypotheken door onverkoopbare woning, mensen die bij de voedselbank lopen, ontslagen zijn ivm crisis, enz.

      Verwijderen
    5. Mijn vraag is, wat verandert er voor die mensen in dit akkoord waardoor hun situatie slechter wou worden? Je kunt niet verwachten dat dergelijke mensen opeens uit de brand geholpen worden, dat kan namelijk niet in een regeerakkoord. Die help je alleen uit de brand met een nieuwe baan of een verkocht huis. Daarin kan een regeerakkoord niet voorzien.

      Sowieso mag je restschuld nog 5 jaar aftrekken, dus dat is een voordeel met mensen met dubbele hypotheken of mensen die hun huis met schulden hebben moeten verkopen.

      Verwijderen
    6. De tijd zal het leren, maar ik weet wel dat een aantal mensen zich grote zorgen maken. Dus hopelijk snel duidelijkheid.

      Gr. Chanel

      Verwijderen
    7. Dat ze zich zorgen maken heeft hoogstwaarschijnlijk voor een groot gedeelte met hun persoonlijke situatie te maken. Er is geen kabinet die dat zal kunnen oplossen

      Verwijderen
  5. nou...ik moet het eerst allemaal nog maar eens zien hoe het uitpakt. die inkomensafhankelijke zorgpremie vind ik een wassen neus, een goedmakertje om de massa tevreden te houden. want dat kleine percentage die nu meer zorgpremie ivm hun riante inkomen levert echt minder.
    ik heb niet veel inzicht, maar ik denk dat dit gezegde altijd klopt: massa is kassa. ;)en de massa van ons land wordt het meest geraakt.
    groetjes, vrolijksparen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. "Eindelijk is het zover, de hypotheekrente-aftrek gaat langzaam beperkt worden"

    Grappig om dit twee jaar oude artikel terug te lezen. We kunnen ons de vraag stellen of het een wijze beslissing geweest is, ik denk dat de meningen verdeeld zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Verklaar je nader, ik kan me niet voorstellen dat de impact van dat half procentje minder HRA voor de mensen met een salaris boven de 55k nou echt zo hard doortelt...

      Verwijderen