donderdag 4 oktober 2012

Nieuwe hypotheekrente afspreken: wat als je huis minder waard is?

Ik kwam gisterenavond nog een interessant artikel tegen wat van toepassing is voor iedere huizenbezitter op dit moment. Wat gebeurt er met mijn hypotheekrente als mijn huis minder waard is geworden bij een renterherziening?

Z24 geeft het antwoord: http://www.z24.nl/z24geld/artikel_381536.z24/Nieuwe_hypotheekrente_afspreken__wat_als_je_huis_minder_waard_is_.html

De conclusie is duidelijk, op dit moment gebeurt er eigenlijk nog weinig. Het is niet zo dat verstrekkers hogere rente-opslagen doorrekenen aan hun klanten bij een renteherziening ondanks dat het huis minder waard is geworden. De grotere verstrekkers van hypotheken zoals de Rabobank en ING geven aan dat de oorspronkelijke taxatie bij het verstrekken van de hypotheek blijft gelden. Ook wordt er geen nieuwe inkomstentoets uitgevoerd bij een renteherziening.

Wel is het zo dat er minder makkelijk geshopt kan worden bij een renteherziening. De hypotheekregels zijn dermate aangescherpt dat het vaak moeilijk is om de hypotheek bij een andere aanbieder onder te brengen. Dit kan er dus voor zorgen dat je als het ware vast zit aan je huidige verstrekker.

De eindconclusie is ook duidelijk. Wil je meer onderhandelingskracht bij de bank hebben om een zo laag mogelijke hypotheekrente te bedingen (lees: geen renteopslag betalen) is het verstandig om zoveel mogelijk van je hypotheek af te lossen. Zo wordt namelijk de verhouding tussen woningwaarde en hypotheekschuld verbeterd.

7 opmerkingen:

  1. Hallo,

    je hebt op mijn blog aangegeven dat je niet mag bijstorten op de bankspaarrekening van je hypotheek. Ik betwijfel dit ten zeerste. Wat is de reden dat dit volgens de bank niet kan. Heb je de looptijd al zo kort mogelijk gezet? Dan kan ik me er iets bij voorstellen, maar bij mij weten mag iedereen die een looptijd van 30 jaar heeft bijstorten met een zogenoemde bandbreedte van 1;10. Dit houd in dat je hoogste inleg niet meer mag bedragen dat 10 ker je laagste inleg in een ander jaar. Wanneer jij aan het begin gelijk je lloptijd hebt verkort naar 20 jaar spaar je als het ware elk jaar al extra bij. Ik zou wel eens willen weten welke geldverstrekker deze mogelijkheid niet kent.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is natuurlijk per hypotheekverstrekker verschillend. Maar ik mag bij mijn hypotheekverstrekker niet extra inleggen op de bankspaarrekening. Alleen bij een renteherzieningsperiode mag ik extra geld bijstorten. En dat is dan ook nog beperkt tot een bandbreedte van 1:5 (De 1:10 is een regel van de belastingdienst, een hypotheekverstrekker mag daar een andere bandbreedte voor gebruiken).

      Hypotheekverstrekker is overigens Delta Lloyd. Het is jammer dat ik me er ten tijde van afsluiting er niet zo in verdiept had. Bij een nieuwe hypotheek zou ik het zeker anders doen.

      Verwijderen
    2. dank jewel voor je antwoord, mocht ik ooit overstappen weer iets om op te letten. Had er nog nooit van gehoord dat dit ook kon, wellicht dat ze met al die hypotheken die 'onder water'komen te staan straks hun eisen wel eens bij willen stellen.

      Verwijderen
  2. Je kunt beter spreken van betere voorwaarden dan alleen lagere rente want je zegt zelf geen renteopslag, dat heeft te maken met voorwaarden. Het beste is natuurlijk allebei maar alleen met een ogenschijnlijke lage rente kun je behoorlijk te pakken genomen worden -alle bijkomende zaken die je niet echt nodig hebt eruit proberen te slopen en dan kom je weer terecht bij je voorwaarden. Het moet voor de bank uit de lengte of uit de breedte komen maar komen zal het.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste bezuiniger,
    Met stijgende verbazing ben ik je blog aan het lezen.
    Weet je vriendin van het schrijven van dit blog en van je voornemens?
    Zo te lezen schrijf je het niet thuis?
    Je hebt het alleen maar over ik, ik
    Laat eens horen hoe zij over dit alles denkt of beter nog laat ze zelf er eens een stukje over schrijven.
    Als je het niet samen doet en samen overlegt, geeft het alleen maar wrevel. Jullie zullen toch ook met het oog op de lening bij je schoonmoeder en nu bij de geboorte van jullie zoon een geregistreerd partnerschap of een smenlevingscontract of i.d. hebben?
    Groeten, een meedenkende bezuinigster.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vreemd dat je dat denkt. Mijn vriendin weet overal van, ik bespreek het regelmatig met haar. Ik schrijf mijn blogs ook gewoon thuis (zoals nu ook bijvoorbeeld). Meestal gewoon met haar naast me op de bank.

      Ik denk ook niet dat ik dit anders doe dan anderen die een blog bijhouden. die hebben het ook continue over zichzelf (sommigen zelfs in de 3de persoon) en laten hun partner ook geen berichten schrijven op hun blog. En ook hun laten soms kleine irritaties merken over hun partner die niet helemaal goed meedenkt. No big deal.

      Voor de duidelijkheid, we doen dit samen. Alleen ben ik degene die de ervaringen deelt met andere geïnteresseerden.

      Verwijderen
  4. @Anoniem, knap dat je dit *tussen de regels kunt lezen*
    bloggen is heel persoonlijk, zakelijkbezuiniger vindt het leuk om te doen en misschien heeft zijn vriendin er helemaal geen puf in om te bloggen en heeft zij andere bezigheden wat zij toevallig wel weer leuk vindt.
    En als je blogt kun je idd kiezen om in de ikvorm, wijvorm of (wat ik heel tenenkrullend vindt) in de 3e persoon te schrijven.
    Nee, ik vind zakelijkbezuiniger een fijn en lekker nuchter blog die ik toch zeker een paar keer per week even bezoek.
    greotjes, voorheen vrolijksparen

    BeantwoordenVerwijderen