vrijdag 25 oktober 2013

Auto verkocht

Goed nieuws, de auto die we wilden gaan verkopen hebben we afgelopen zondag op Marktplaats gezet, en hij is binnen een week al verkocht! Hij heeft precies opgebracht wat ik had gehoopt, namelijk €6.500. De koper is een aardige vader die de auto als cadeau wilt geven aan zijn dochter. Hij blij, dochter blij en wij blij.

Nu moet ik gaan overleggen met mijn vriendin wat we met het geld willen gaan doen. We hadden afgesproken om het te gebruiken voor de studieschuld, echter is mijn vriendin daar een beetje over aan het terugkrabbelen. Haar gedachte is meer om het te spenderen aan de hypotheek en een grotere buffer, zodat we enerzijds kunnen profiteren van lagere lasten en anderzijds kunnen profiteren van een stijgende rente. Ook geen heel slecht idee natuurlijk.

Dus daar moet deze week even over gedebatteerd worden en een beslissing over genomen worden. Wat zouden jullie doen? Zien jullie nog andere opties dan de 2 opties die ik hierboven noem?

15 opmerkingen:

 1. Als je het mij vraagt... (en dat vraag je), zou ik de studieschuld zo snel mogelijk weg werken. Nou heb ik nooit een studieschuld gehad, dus dat is makkelijk praten. Maar... als hij weg is is hij weg en hoef je er nooit meer aan te denken. Opgeruimd staat netjes en zorgt ook nog eens voor heel veel ruimte in je hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe er van geen schulden te hebben. Wat levert jullie het meeste op. Waar betalen jullie de meeste rente aan? Dat eerst aflossen. Doordat je dat oplost de ruimte die jullie hierdoor krijgen weer gebruiken voor aflossen. het zogenaamde sneeuwbal effect. De bal rolt naar beneden en er blijft steeds meer sneeuw kleven ( er wordt steeds meer afgelost, als je hetzzelfde bedrag aan houdt wat je nu betaald)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Datgene wat je cashflow het meest een boost geeft ;) (zie je eigen oudere blogs!!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat zou mijn voorkeur hebben. Maar het is ons gezamenlijk en mijn persoonlijke studieschuld. Dus ik moet mijn vriendin daar wel even van overtuigen :D

   Verwijderen
  2. hahaha, luxeprobleem toch? ;-) gefeliciteerd met de 6500 euri!!!
   in het geval de afspraak is dat een gezamenlijke opbrengst (van de auto) voor iets gezamenlijks gebruikt moet worden, dan zou ik de hypotheek kiezen.
   In het geval dat het niet uitmaakt, zou ik kijken waar je de meeste rente over betaalt en daarop aflossen. ik zou het niet in de buffer steken indien die hoger is dan het bedrag dat je als absoluut minimum wilt houden.
   Helpt dit in jullie keuze?????

   Verwijderen
 4. Je vriendin laten beslissen. Per slot is het gezamenlijk geld en de studieschuld jouw persoonlijke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het gezamenlijk geld is, is het gek op mijn vriendin te laten beslissen toch? Het moet een gezamenlijke beslissing zijn. Ik ben sowieso voorstander van aflossen, vraag is alleen waarin het gestoken moet worden

   Verwijderen
 5. Ik zou de studieschuld aflossen. Dat is iets uit het "verleden" en kan je maar kwijt zijn. Het is misschien niet de keuze die het meeste oplevert, maar persoonlijk zou het mij wel het beste gevoel geven.

  Je kan het ook verdelen natuurlijk over die 3: stukje buffer, stukje hypotheek en stukje aflossing studieschuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo, een vader die even een auto van 6500 euro voor zijn dochter koopt :O Niet te geloven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij bleek uiteindelijk vice-president bij een bank te zijn, geld genoeg dus

   Verwijderen
 7. Ik zou ook gaan voor de hypotheek, de rente daarvan is altijd meer dan die over een studieschuld, dus dat levert uiteindelijk het meeste op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verschil is uiteindelijk erg miniem. 5,8% hypotheekrente minus HRA is een rente van 2,9%. De huidige rente op de studieschuld is 2,39%.

   Voordeel van de studieschuld aflossen is dat er geen rente betaald hoeft te worden + dat er ook geen maandelijkse aflossing vanaf hoeft. Qua opbrengsten levert dit in principe het meeste op, nl 55 euro per maand. Hypotheekaflossing slechts 15 euro per maand na HRA

   Verwijderen
 8. Jullie gaan als een speer! Ik zou ook voor de studielening gaan. Het is psychologisch zo fijn om dat dan weer weg te kunnen strepen. Op deze manier duurt het zoveel langer voor je die kwijt bent. Want dan krijgt de hypotheek dadelijk iedere keer voorrang.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is op zich wel een goed argument, nu hebben we de mogelijkheid om die studieschuld in één keer af te lossen. In de toekomst zal dat altijd maar in stapjes kunnen gaan (er vanuitgaande dat ik niet zomaar 6000 euro ergens vandaan kan toveren).

   Maar goed, het is ons geld dus we moeten ook samen beslissen. Vanavond eens over hebben.

   Verwijderen