dinsdag 29 oktober 2013

Zonnepanelen op het dak

Op het moment dat ik dit bericht tik worden er zonnepanelen op ons dak geïnstalleerd. In totaal wordt er 3.000 wp geïnstalleerd, wat goed is voor ongeveer 2600 kWh. Met een  huidige stroomprijs van rond de 20 cent per kWh is dat 520 euro per jaar. Met de trend van stijgende stroomprijzen (ondanks het nieuws over eventuele lagere prijzen vanwege concurrentie) wordt dat bedrag alleen maar hoger en de terugverdientijd dus korter. De verwachte terugverdientijd met de huidige prijzen is rond de 8 jaar, en als de gemeente Utrecht mijn subsidieaanvraag goedkeurt wordt de terugverdientijd 7 jaar. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat mensen meer betalen voor een huis met zonnepanelen. Op zich niet vreemd omdat een huis met zonnepanelen aantoonbaar lagere lasten heeft natuurlijk.

Echter is geld niet het enige wat ons drijft in het geval van zonnepanelen, we vinden zonnepanelen ook een verstandige investering met het oog op duurzaamheid. Nieuwsberichten staan vol over Global Warming en aanverwante zaken en wij vinden dat we daar ons steentje aan bij moeten dragen. Want ook de generaties na ons moeten kunnen genieten van hoe de wereld eruit ziet. Door de zonnepanelen hebben wij minder stroom nodig van de energiemaatschappijen en zullen we voor 85% zelfvoorzienend zijn.

Het verkopen van de tweede auto past ook bij die filosofie. Beide initiatieven hebben een financiële impact op ons leven, maar ook een flinke impact op onze CO2-uitstoot. Die wordt fors minder, en daar wordt wat mij betreft te weinig aandacht aan besteed in de discussies die gaan over wel of geen zonnepanelen nemen. Los van of het wel of het wel of geen financiële verstandige beslissing is, vind ik de duurzame kant ook belangrijk en dient die ook zeker meegenomen te moeten worden.

Kortom, wij zijn erg tevreden met onze zonnepanelen. Ik kan niet wachten tot ze allemaal zijn aangesloten en ik de eerste kWh's op de meter zie verschijnen!
6 opmerkingen:

 1. En ze liggen er allemaal op, de eerste 0,1 kWh is al opgewekt. Jammer genoeg is het nu volledig bewolkt en zal het wel afgelopen zijn met de opbrengst

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede beslissing, dat levert bij jullie vast meet dan 7% rendement op.
  Geen nieuwe energiemeter nemen! Dat scheelt veel geld. Wel die dingen aanmelden bij de netbeheerder. Die oude meter rolt maar lekker terug,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben geen oude meter, we hebben in ieder geval een digitale meter. Maar ook weer geen slimme meter :)

   Verwijderen
 3. Ik verlang ook zo naar zonnepanelen! Maar het zijn de aanschafkosten die ons weerhouden. Wat heb jij er voor betaald?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 5400 minus subsidie is 4200 euro voor 12 panelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aha! Bedankt voor de informatie. Dat valt me eigenlijk mee!

  BeantwoordenVerwijderen