donderdag 17 oktober 2013

Flinke meevaller wordt een tegenvaller

Laatst schreef ik over de grote meevaller van de verkoop van de aandelen, ik kreeg het bericht dat ze ruim 3700 euro opbrachten. Ik kreeg echter de uitbetaling gisteren op mijn rekening, en tot mijn schrik moest ik ruim 1100 euro loonbelasting betalen over de winst. Een forse tegenvaller die ik niet had verwacht.

Ik heb de loonadministratie gemaild met de vraag of het wel klopt. Aangezien zij ook niet achterlijk zijn zal het wel kloppen, maar toch wil ik even weten wat de achtergrond hiervan is. Normaal gesproken hoef je namelijk geen loonbelasting te betalen over dit soort dingen. Maar goed, 150% rendement over 13 maanden is nog steeds een mooie score natuurlijk.

Ondertussen zit ik alweer een aantal dagen in Helsinki voor mijn werk. Het leven is hier flink duur, biertje kost al snel 6 a 7 euro. Hoofdgerecht ben je al snel 25 euro kwijt. Het is maar goed dat ik het niet zelf hoef te betalen. Ook is het al flink koud hier, vannacht was het -3 en overdag wordt het slechts een graad of 5. Het gaat niet lang meer duren of de winter valt hier in. Je ziet het ook aan de natuur, de herfst is hier al een tijd geleden ingeslagen en de bomen hebben alle kleuren van de regenboog. Ziet er allemaal erg mooi uit.

Verder is Helsinki niet heel erg boeiend als stad, redelijk klein centrum en niet heel veel te doen. In de zomer is het hier denk ik wel mooi, aangezien de stad direct aan het water ligt. Vanmiddag vlieg ik weer terug naar Schiphol, waar het stuk warmer is, maar helaas ook een stuk natter.

6 opmerkingen:

 1. Geen ervaring met aandelen, maar staat wel bij belastingdienst:

  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/personeel_en_loon/loon/bepalen_wat_tot_het_loon_hoort/aandelenopties_werkkostenregeling

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gatsie, daar had ik ook nog nooit van gehoord. Ik kan geen aandelen van mijn werk kopen, overheid he...oh wacht staatsobligaties die dan weer wel...haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij is het een redelijk nieuwe regel, ingevoerd na alle creatieve beloningsregels die het bedrijfsleven had bedacht.
  Als je aandelen of opties kreeg/krijgt als onderdeel van je inkomen (als bonus, of als pensioen, of als aanvulling op je salaris), dan wordt het belast als salaris. Dus volgens de zelfde regels als je salaris (en uitbetaalde vakantieuren, enzo).
  Daggikdan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is juist het vreemde, dat is het allemaal niet. Ik moest me er apart voor inschrijven en ik moest ook 1000 euro netto zelf inleggen van mijn eigen geld.

   Ik wacht gewoon even op de reactie van de salarisadministratie en dan hoor ik wel wat de reden is

   Verwijderen
 4. Balen dat er zo'n fors bedrag af gaat, maar er blijft nog veel over. Stoer dat je in Helsinki zit te werken! Ik zit in de Achterhoek achter mijn computer. Dat klinkt toch anders...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn nieuwe werkgever is Fins, dus het zal de komende jaren nog wel vaker gebeuren dat ik in Helsinki zit. Ben vnl. erg benieuwd naar hoe het daar hartje winter is. Vandaag viel er al natte sneeuw

   Verwijderen