vrijdag 4 oktober 2013

Maandoverzicht september (en verder terug)

Het is weer eens tijd voor een maandoverzicht, dat was alweer een tijd geleden. Klik op deze link voor het nieuwe maandoverzicht.

Ik heb de structuur van het overzicht een beetje aangepast. Zo heb ik de bankspaarrekening verplaatst naar het bovenste stuk waar ook de hypotheekschuld staat. Zo sla ik meteen twee vliegen in één klap, ik heb geen verdoezeld beeld meer van mijn hoeveelheid spaargeld waar de bankspaarrekening telkens werd bijgerekend en ik heb een beter inzicht in mijn actuele (hypotheek)schuld. De som van mijn schulden bestaat nu dus uit mijn hypotheekschuld en studieschuld minus de huidige stand van zaken in de bankspaarrekening.

Als ik kijk naar mijn schulden, dan gaan die langzaam maar gestaag omlaag. Ze gaan minimaal 140 euro per maand omlaag vanwege de inleg in de bankspaarrekening en de aflossing van de studieschuld. T/m september zijn mijn schulden met ongeveer 2000 euro gedaald. Iedereen die mijn blog een beetje volgt weet dat daar wel wat verandering in gaat komen in de komende maanden. Planning is om de complete studieschuld af te lossen dit jaar. Dat zou mijn schuld in één klap omlaag brengen tot onder de €300.000, een mooie mijlpaal al zeg ik het zelf.

Mijn spaargeld vertoond een wat grilliger patroon, het schommelt een beetje tussen de €12.000 en €16.000. In juni leek het spaargeld wat omhoog te gaan door wat extra investeringen in crowdsourcing zonder dat de spaarrekening werd aangetast. Echter was dat maar van korte duur, want een ruime maand later gingen we op vakantie en moesten er flink wat kosten betaald worden uit de spaarrekening. De aandelen die genoemd staan gaan hopelijk deze maand nog verkocht worden, en hopelijk voor een stuk meer dan dat ze nu in het lijstje staan. Het heeft echter weinig invloed op het spaargeld omdat het meteen geïnvesteerd wordt in zonnepanelen. Al met al gaat het spaargeld een beetje op en neer, met name door een aantal inkomsten en investeringen die zich afwisselen. Op de wat langere termijn verwacht ik hier een wat meer stijgende lijn te kunnen laten zien vanwege een lager uitgavenpatroon bij ongeveer gelijkblijvende inkomsten.

Concluderend kan ik zeggen dat ik een beetje stil heb gestaan de afgelopen maanden als je kijkt naar de harde cijfers. Er zijn echter wel wat stappen ondernomen om meer rendement uit mijn spaargeld te krijgen zoals de investeringen in aandelen en crowdsourcing. Naar de toekomst kijkende zie je ook dat ik daar de vruchten van begin te plukken. Er gaat veel geld binnenkomen (verkoop auto, verkoop aandelen) wat allemaal weer uitgegeven wordt om ofwel extra inkomsten te krijgen (crowdsourcing) ofwel lagere lasten (zonnepanelen, minder auto-kosten) te verkrijgen. Kortom, positiviteit alom als ik kijk naar de toekomst!

4 opmerkingen:

 1. Haai, jammer dat ik geen bedragen mag noemen want die zou ik graag met je delen. Wat ik laatst heb gedaan is de verwachte verkoopwaarde van het huis in mijn berekening betrekken om zo ons "vermogen" uit te rekenen. Die waarde heb ik erg laag gelaten. Zelfs bij die hoogte hebben wij in totaal een "net worth" die heel fijn is. Misschien ook iets om over na te denken. Nu is die schuld zo zwaar, terwijl je er ook een huis tegenover hebt staan. Nou ja, iets om over na te denken. Ik vind 't een lollig getal, in elk geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op zich een goed punt, welke berekening gebruik je daarvoor? Gebruik je een percentage van de WOZ bijvoorbeeld?

   Verwijderen
 2. Ik ga niet uit van de WOZ, die is bij ons echt te laag ingeschaald...wel weer fijn voor dat bedrag. Een huis in de rij in ons blok is voor een bepaald bedrag verkocht. Aangezien wij een schuur/magazijn hebben laten bouwen, twee dakkapellen hebben laten zetten (die dingen had die woning niet) en een hoekwoning hebben heb ik €15.000 bij dat bedrag opgeteld (heel mager dus) en ga uit van die verkoopwaarde. Het lijkt me dat we er veel meer dan dat voor zouden kunnen vangen, maar dat is dan weer niet realistisch voor mijn vermogensberekening. Uitgaan van de WOZwaarde zou ik dus een beetje deprimerend vinden in ons geval. Die is nog gebaseerd op een huis dat nog niet afgebouwd was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is bij ons wel anders, WOZ is denk ik zelfs aan de hoge kant bij ons.

   Verwijderen