maandag 28 oktober 2013

Weg met de studieschuld!

Na de verkoop van onze auto afgelopen weekend wisten we even niet precies wat we met het geld zouden doen. Studieschuld, hypotheek, sparen, investeren... Genoeg opties die allemaal zijn voor- en nadelen hebben. Afgelopen zaterdag eens goed de opties besproken, en uiteindelijk hebben we dus toch besloten om de studieschuld af te lossen. Reden voor mijn vriendin om de studieschuld af te lossen was omdat we "de kosten zo laag mogelijk moeten houden voor het geval er een tweede kindje komt". Niet dat dit al in de planning zit, maar ik vind de gedachtegang in ieder geval erg goed.

Om de keuze te maken had ik een overzicht gemaakt van maandelijkse besparingen bij verschillende keuzes, het overzicht kwam op het volgende neer:

Studieschuld aflossen: €55 per maand minder aflossing + rente
Hypotheek aflossen: €16 per maand minder rente
Sparen: Met huidige rente ongeveer 11 euro per maand, bij 5% rente ongeveer 27 euro per maand

Dit is puur vanuit cashflow gezien, en dan was de studieschuld wel duidelijk het voordeligste voor ons gezin. Tuurlijk is het zo dat de andere opties ook zo zijn voordelen hebben, maar op dit moment leek dit het meest voordelige. Morgen ga ik de overschrijving in orde maken en ga ik €6.350 overmaken naar onze vrienden in Groningen.


11 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Daarmee overigens ook meteen de 300.000 euro grens overschreden, doordat er geen studieschuld meer is

   Verwijderen
 2. Had ik wel verwacht dat jullie daar uiteindelijk voor zouden gaan. Heerlijk, gewoon in 1 keer een hele schuld weggevaagd voor altijd :D Gefeliciteerd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Nog niet helemaal bevredigend omdat ik de lagere lasten nog niet heb :D

   Verwijderen
  2. Misschien geeft het excel aanpassen van de vaste lasten al een goed gevoel? En vervolgens de brief dat alles is afgelast 'ingelijst' boven het bureau hangen ;-) .
   En alle papieren van duo ritueel verbanden helpt waarschijnlijk ook me aan een 'jubbelstemming'.

   Van harte gefeliciteerd met dit verlies..eh..winst

   Verwijderen
 4. Fijn dat jullie er samen uitgekomen zijn. Zoals je de harde cijfers ziet is die aflossing de gunstigste. Proficiat met deze enorme vermindering van lasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Joehoe!!! Supergoede keuze!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dappere beslissing. Uiteindelijk zal je pas rond december 2014 weten of het een slimme beslissing was geweest. Tegen die tijd zou je studieschuld opnieuw geindexeerd worden. Als de rente dan hoog is, heb je goed gegokt. Is de rente laag, dan kan je jezelf wel voor de kop slaan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, daar ben ik helemaal mee oneens. Zoals ik al eerder aangaf bekijk ik zaken vanuit een cashflow-gedachte. Deze aflossing levert mij 55 euro cashflow op per maand. Als de rente laag zou zijn eind 2014 dan is mijn winst qua cashflow nog steeds 55 euro per maand. Er is geen enkel alternatief wat in de buurt komt qua cashflow

   Overigens wordt er niks geïndexeerd, er wordt alleen een andere rente bepaald

   Verwijderen