vrijdag 11 oktober 2013

Heffing op spaargeld, geen paniek, gewoon doorlopen

Verwarring alom deze week over het IMF. In dit halfjaarlijkse rapport van het IMF wordt in een klein kader de suggestie gewekt dat het IMF een 10% belasting op spaargeld voorstelt. Reden genoeg voor de media om daar bovenop te springen en weer een hoop heisa om niks te creëren.

Het heffen van een heffing op spaartegoeden om de economische malaise op te lossen is geen nieuw idee, maar dat wordt wel gesuggereerd in de verschillende headlines van de media. De Boston Consulting Group stelde in 2011 een soortgelijk idee voor, maar dan met een fors hogere heffing van 30 procent. In april dit jaar had Steen Jakobsen, de hoofdeconoom van Saxo Bank, het over een belasting van 10 à 15 procent. Het enige wat het IMF heeft gedaan is doorgerekend hoeveel de heffing zou moeten zijn om alle malaise in één keer op te lossen. De uitkomst is 10%

Nergens stelt het IMF voor om een dergelijke maatregel in te voeren. We hoeven echt niet bang te zijn dat een dergelijke maatregel wordt ingevoerd. Eerder werd zoiets al een keer bijna ingevoerd in Cyprus, na veel kritiek werd er alleen een heffing ingevoerd voor de grotere spaartegoeden boven de 100.000 euro. De Europese burger hecht veel waarde aan het het idee dat hun spaargeld veilig is, ze zullen dus wel 2 keer nadenken voordat ze uberhaupt gaan nadenken om zoiets te doen.

Wat eigenlijk veel belangrijker is, is dat IMF voorspeld dat het begrotingstekort in 2015 oploopt naar 4,8% en de staatsschuld oploopt van 78% van het BNP naar 83% van het BNP. Dat nieuws is eigenlijk veel belangrijker en noemenswaardiger dan een klein boxje waarin een theoretisch idee wordt getoetst. Maar daar wordt niet tot nauwelijks aandacht aan besteedt.

Kortom, het is niet nodig om je druk te maken over die heffing. Die gaat er nooit komen. Geen paniek en gewoon doorlopen, de energie die het kost om je daarover druk te maken is het niet waard!

:)



4 opmerkingen:

  1. Ik vond het al een raar verhaal... Maar zo wordt het wel een stuk duidelijker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ophef om niks dus :-) Dankjewel voor de uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dus eigenlijk zijn de te verwachten nieuwe bezuinigingen door die tekorten een grotere aanslag op de koopkracht?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er wordt nergens gezegd dat het een gevolg is van de nieuwe bezuinigingen. Ook kun je je afvragen of het wel klopt, het IMF heeft het ongeveer net zo vaak goed als fout. De laatste berichten zouden wat meer vertrouwen moeten geven in de economie, en dan zou een begrotingstekort juist mee moeten vallen in plaats van tegen

      Verwijderen