woensdag 23 oktober 2013

Cadeautje van oma

Mijn oma was laatst jarig, en ze vierde dit met een etentje voor alle kinderen en kleinkinderen. Mijn oma is tot op heden nooit zo scheutig geweest met cadeautjes naar de kleinkinderen, wat natuurlijk haar goed recht is. Daar kwam even verandering in, alsof ze wat goed moest maken. Ze besloot om alle 7 kleinkinderen €1.000 te geven, wauw! Nu ben ik één van de oudere kleinkinderen en ben financieel al redelijk gesetteld, maar voor de jongere kleinkinderen is dit een enorm groot bedrag waar ze veel mooie dingen van kunnen doen. Er zitten studenten tussen, jonge laag-opgeleide ouders met 2 kinderen die het financieel niet makkelijk hebben en ook een alleenstaande moeder die het geld goed kan gebruiken. Zeker voor hun was dit een fantastisch cadeau. Uiteraard was ik ook erg blij met dit bedrag, het betekent namelijk dat we zonder eigen kosten op vakantie kunnen in de winter. Hoe lekker is dat!

Er lag één voorwaarde aan vast, het moet besteed worden aan iets leuks zoals een vakantie of aan iets wat je altijd had willen kopen (maar niet aan een iPad ofzo). En mijn oma moet gebeld worden als het besteed is zodat ze kan meedelen in de vreugde. Ik vond het in ieder geval een fantastisch initiatief, ik hoop dat ik dit later ook kan doen voor mijn (klein)kinderen.

13 opmerkingen:

 1. Dat zie ik mijn oma niet snel doen. die stopt haar spaargeld liever in een oude sok! ;) Leuk zeg!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij kregen vorig jaar ook voor het eerst een geldbedrag, geweldig !
  Nu zijn we fanatiek de hypotheek aan het aflossen, en dat deden we hier ook mee. ( heerlijk weer de maandlasten wat omlaag, wij vinden dat een heel verstandige besteding)
  Oma was teleurgesteld toen we het vertelden dat was duidelijk te merken,had liever gehad dat we er echt iets van gekocht hadden.
  Kortom we hebben onze eigen glazen in gegooid denk ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn oma heeft duidelijk gezegd dat ze wil dat we aan het iets leuks uitgeven, dus niet op de spaarrekening zetten of de hypotheek mee aflossen.

   Ondanks dat het financieel een verstandige beslissing is kan ik het me voorstellen dat je oma het jammer vind dat een cadeautje zo besteed wordt. Aan de andere kant, ze had er natuurlijk bij kunnen zeggen wat haar voorkeuren zijn qua uitgaven

   Verwijderen
 3. Sinds 3 jaar ontvangen onze kinderen 2000 euro schenking van hun opa. Buiten zaken als een nieuwe fiets, laptop of telefoon wordt dit geld gespaard. Opa heeft er geen voorwaarden aan verbonden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sparen voor de kinderen is natuurlijk ook een goed doel, zeker als je jaarlijks een bijdrage krijgt voor de kinderen. Je kunt tenslotte niet ieder jaar 2000 euro uitgeven aan je kinderen.

   Verwijderen
 4. Ik ben zo'n gelukkeling die elk jaar 'voor sint en piet' of 'voor december' een bedrag op mijn rekening mag ontdekken van mijn oma. Dat gaat nu al jaren zo en toch reken ik er niet op, ik merk steeds bij mezelf als ik de bijschrijving zie dat ik denk 'hé waar komt dat nou vandaan?'. 'Vroeger' (*kuch*) spoorden mijn ouders ons altijd aan om het op de spaarrekening te zetten, dan kreeg je rente en kon je het later (als je echt heel zeker wist wat je er het liefste mee wilde doen) uitgeven. Uiteraard wordt hier ook altijd even naar oma gebeld als de gulle gift is ontdekt (oma maakt er altijd een wedstrijdje van wie het als eerste zal merken, of melden..). Dan vraagt ze ook altijd wat je met het geld gaat doen. Jaren lang was dus het antwoord: sparen, oma. Meestal reageerde ze dan een beetje teleurgesteld, want alle andere kleinkinderen déden er iets mee. Maar ja, sparen was ook wel nuttig als ik dat graag wilde. Tot ik er wel een keer een doel voor had, ik had een nieuwe laptop nodig voor mijn studie (de oude begon het letterlijk piepend en brommend te begeven en dat kon in de collegezaal op enig punt echt niet meer) en die wilde ik daarvan gaan kopen. Daarop reageerde mijn oma een beetje teleurgesteld. Een laptop voor mijn studie? Dat was toch gewoon nodig? Dit was een extraatje... Maar ja, als ik daar nou veel plezier van zou hebben, ach misschien was het dan ook wel nuttig. Daar verbaasde ik mij nou zo over, ik dacht dat ze heel blij zou zijn dat ik er ein-de-lijk eens iets mee zou dóén! Niet de opmerking 'denk er nog maar eens over na, het kan altijd nog naar de spaarrekening tenslotte'.
  Sindsdien weet ik het niet meer, ik weet niet of ik het goed kan doen. Ik weet niet precies wat oma verwacht en volgens mijn moeder weet oma zelf ook niet wat ze verwacht. Want mijn moeder had ze juist laten weten dat het zo jammer had gevonden dat alle andere kleinkinderen al het 'decembergeld' hadden uitgegeven en er nu geen voordeel/plezier meer van hadden want al die gekochte spullen waren er al lang niet meer terwijl haar dochters nu een leuke spaarrekening hebben... Voortschrijdend inzicht?

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook wel jammer, dan heb je inderdaad nooit het idee dat het goed is wat je doet. Anders moet je het een keer vragen wat ze een goed doel vind?

   Verwijderen
 5. Ik denk niet dat mijn grootouders ooit zo'n groot bedrag zullen schenken. Aangezien ze 18 kleinkinderen hebben......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik geef gene grote sommen aan onze kleinkinderen aangezien ze nog heel klein zijn en ik weet dat elke euro die ik hen geef door onze dochter gebruikt wordt om het huis te renoveren of chiquer in te richten. Ik hoop wel dat, eens de gasten een bepaalde leeftijd hebben en ze verantwoord met geld kunnen omgaan en de mama niet meer aan het geld kan, ik hen een mooi bedrag kan geven als steuntje in de rug voor als ze zelfstandig gaan wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt ook een rekening voor ze openen en daar geld op storten voor de kleinkinderen, zonder dat de ouders er bij kunnen. Denk aan een Zilvervlootrekening bijvoorbeeld. Dan kun je ze toch een steuntje in de rug geven voor als ze 18 zijn.

   Verwijderen
 7. Lief van je oma. Helaas was ik nog jong toen mijn opa's en oma's sterretjes werden. Ik vind het jammer dat ik ze niet langer heb mogen kennen. Van mijn ouders begreep ik dat ze allemaal nogal van het oppotten waren en een flinke erfenis nalieten voor de kinderen.

  Mijn (schoon)ouders schenken regelmatig wat aan ons. We hebben het geld niet echt nodig, maar maakt alles net even wat makkelijker. We kunnen meer leuke dingen doen en grote investeringen in ons huis en een stukje extra aflossen. Mijn moeder zegt nu altijd: "Ik geef het liever met de warme hand dan met de koude". Dat vind ik een héél mooi gezegde. Ik hoop dat ik mijn kind(eren) later ook net dat steuntje in de rug kan geven dat het leven net wat makkelijker maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn ouders doen het nog anders. Wij gaan om de zoveel tijd met zijn allen, hen inclusief, op vakantie. Het geld is dan goed besteed en iedereen verheugd zich op de kwalitijd die we samen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen