Groot nieuws gisteren in Nederland, De Nederlandsche Bank verwacht dat we vanaf het derde kwartaal uit de crisis zijn. Er waren nog wat andere positieve berichten de afgelopen weken zoals een positieve index van de inkoopmanagers (zeer belangrijke indicator die zeer onderschat is), positieve index van de transportmarkt en een hoger bezoekersaantal van de open huizen dag.
Ook in blogland wordt er verheugd maar ook vertwijfeld gereageerd. Maar seriously, wat zegt het nou eigenlijk, al die macro-ecnomische cijfers? Voor ons als individu stellen die cijfers eigenlijk vrij weinig voor aangezien die plaatjes alleen een algemeen beeld schetsen van de situatie van Nederland. Het zegt eigenlijk vrij weinig voor de Nederlander op individueel niveau. Het is namelijk niet zo dat omdat we uit de recessie zijn ik opeens 10% meer te besteden heb en alle maatregelen die de overheid neemt niet meer doorgaan.
De economische crisis is ook alleen een crisis geweest omdat er in de grote lijnen mensen werden ontslagen en er dus minder besteedbaar inkomen is. Maar op individueel niveau is dat heel verschillend. Voor mij persoonlijk kan ik namelijk niet echt spreken van een economische crisis de afgelopen jaren. Misschien is mijn huis wat minder waard geworden maar wat geeft dat als ik mijn huis niet ga verkopen? Mijn besteedbaar inkomen is de afgelopen jaren fors gestegen terwijl ik minder ben minder gaan werken. Kortom, het crisis-gevoel is iets heel persoonlijks en je moet je niet laten leiden door die macro-economische cijfers.
Ik weet natuurlijk ook dat er mensen zijn die de laatste jaren het heel zwaar hebben gehad omdat ze bijvoorbeeld hun baan zijn verloren of gekort zijn in toelages vanuit de overheid, en dat is natuurlijk de andere kant van de medaille. Echter zijn die gevallen er ook in tijden dat het economisch wel goed gaat, echter dan wel wat minder als nu.
Mijn advies is dan ook om niet te luisteren naar die macro-economische cijfers en je beslissingen te maken op basis van je persoonlijke financiën en je persoonlijke situatie. Een oproep van Rutte om een auto te kopen is natuurlijk amusant en compleet nutteloos, maar het is ook compleet nutteloos om op basis van berichten uit de media die auto niet te kopen terwijl je die wel nodig hebt en de financiële situatie het wel gewoon toelaat.
Ik ben het helemaal met je eens. Mijn partner en ik zijn ook nog in de prettige situatie dat de crisis nagenoeg geen gevolgen voor ons heeft (geen kinderen, een huurhuis zonder verplichte huurstijging etc.). We hebben allebei nog onze baan. Wat ik wel merk is dat we gewoon op dezelfde voet doorgaan als eerst qua uitgaven, maar we stijgen niet. Natuurlijk 'raken' de crisismaatregelen ons ook, zoals de stijging van de BTW, maar verder krijgen we er weinig van mee, waar ik zeer dankbaar voor ben. Om me heen zie ik namelijk wel genoeg mensen die flink last hebben van financiële perikelen.
BeantwoordenVerwijderenJe oproep om vooral naar de persoonlijke cijfers te kijken onderschrijf ik helemaal.
Kim
Wijze woorden. Je moet altijd het op basis van je eigen inkomen en omstandigheden beslissingen nemen en niet omdat de buren het kunnen ongeacht het economische klimaat. Er zijn helaas nog een hoop mensen die dat moeten leren.
BeantwoordenVerwijderen