dinsdag 1 oktober 2013

Het belang van positieve cash flow

In mijn vorige blog "Waarom aflossen studieschuld" benadruk ik het belang van cashflow. Sterker nog, ik zou eerder kiezen voor een investering in iets wat op korte en lange termijn mijn cashflow verbeterd maar qua kosten minder positief is. In dit blog wil ik wat meer informatie geven over het begrip cash flow en het belang van een positieve cash flow.

Wat is Cash flow eigenlijk?

Stel een bedrijf verkoopt deze maand een product voor 100 euro. Het kost 60 euro om het te laten maken. Dat betekent een bruto marge van 40 euro. Maar het bedrijf moet de leveranciers binnen 30 dagen betalen, terwijl de klant het bedrijf pas na meer dan 60 dagen betaalt.

In dit voorbeeld is de omzet voor deze maand 100 euro, de winst is 40 euro en de cash flow is in deze maand nul. De cash flow voor volgende maand zal 60 euro negatief zijn omdat het bedrijf de toeleverancier eerst moet betalen. Pas in de maand daarna zal de cash flow positief zijn, namelijk 100 euro, omdat de klant dan betaalt.

Cash flow heeft dus niks te maken met winst of verlies, maar wel alles met of er geld binnenkomt of eruit gaat. Ook in de zakenwereld is cash flow of kasstroom een belangrijk begrip. Er wordt vaak zelfs gezegd dat cash flow belangrijker is voor de financiële staat van een bedrijf dan een veel bekender begrip als omzet. Bij een negatieve cash flow gaat er meer geld uit dan dat er binnenkomt. Voor een korte periode is dat niet erg, maar als het te lang aan blijft houden kun je in de liquiditeitsproblemen komen en zelfs failliet gaan.

Zijn er ook kanttekeningen?

Uiteraard zijn er ook een aantal kanttekeningen te maken. Het heeft weinig zin om een grote investering te doen in iets als je het geld er uberhaupt niet voor hebt en je er een lening voor moet afsluiten, dat brengt namelijk weer een negatieve cashflow met zich mee. Ook is het niet handig als je je spaarbuffer dermate moet aanspreken zodat je geen spaargeld meer over houd. Je moet altijd een bepaalde mate van spaargeld apart houden voor grote tegenvallers. Kortom, het is niet altijd verstandig om te focussen op cash flow. Gebruik altijd je verstand.

Wat betekent cash flow voor jezelf? 

Als je naar bovenstaand voorbeeld kijkt kun je bedenken dat het voor jezelf ook goed is om een positieve cash flow te hebben en zoveel mogelijk te streven naar een zo positief mogelijke cashflow. In principe is het niks anders dan streven naar zo veel mogelijk inkomsten tegenover zo min mogelijk uitgaven. En maken we niet allemaal dergelijke lijstjes voor onszelf om de uitgaven te minimaliseren? 

In mijn geval is het dus zo dat door een studieschuld af te lossen ik direct een positievere cash flow ontwikkel van 55 euro per maand. Ik hoef tenslotte die 55 euro per maand niet meer uit te geven. Die 55 euro additionele cash flow geeft mij meer financiële ruimte per maand. Daar kan ik bijvoorbeeld een tegenvaller mee opvangen, maar ook kan ik dat gebruiken om ergens in te investeren of maandelijks te sparen. Dat dat in dit geval misschien een paar tientjes kost over meerdere jaren vind ik niet zo spannend, het levert voor mij andere voordelen op waar ik meer waarde aan hecht.


5 opmerkingen:

  1. Wat een toeval dat je dit schrijft. Ik heb juist afgelopen week een budgetteringsprogramma uitgebracht wat gebaseerd is op het cashflow concept. Voel je er voor testpersoon te worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant stuk! Je hebt me (net als bij de blog over stufi aflossen) weer aan het denken gezet :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk tegenwoordig inderdaad ook zo en I love onze megapositieve cash flow. Wat ik ook een leuke redenering vind is MMM's idee over berekenen hoeveel iets je oplevert na 10 jaar rente-op-rente effect. Stel je wil een dingetje van 100 euries kopen, hoeveel onthoud je je toekomstige zelf over tien jaar dan als je het had geïnvesteerd. Is dat bedrag het je nog steeds waard, dan kun je tot aankoop overgaan. Zo niet, lekker investeren!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik blijf het toch gek vinden, iig in het geval van het aflossen van de studieschuld. Want die 6500 euro spaargeld heb je namelijk niet meer tot je beschikking... en dat is toch heel wat meer dan elke maand 55 euro erbij (totdat je ongeveer 9 jaar verder bent..). Dus hoort spaargeld dan niet bij je cashflow? En wat nu als je besluit elke maand 50 euro over te boeken van de spaar naar de lopende?
    Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien moet je het voorbeeld nog een keer lezen. Maar ik zal het aan de hand van je vragen proberen duidelijk te maken.

      1. Als ik in één keer de studieschuld aflos heb ik éénmalig een hele negatieve cash flow van 6500 euro, de maanden erna heb ik een positieve cash flow van 55 euro (want dat bedrag hoef ik niet meer te betalen).

      2. Als ik iedere maand gewoon aflos zoals ik nu doe heb ik de komende 12 jaar een negatieve cash flow van 55 euro

      een spaarsaldo telt dus niet mee voor je cash flow, echter moet je je spaarsaldo natuurlijk wel meenemen in je overwegingen of je een investering wel of niet moet doen. De hoeveelheid spaargeld is daarin natuurlijk enorm van belang. Het heeft weinig zin om die studieschuld in één keer af te lossen als je vervolgens een lening aan moet gaan ofwel je in één klap geen buffer meer hebt.

      Als ik beide opties tegen elkaar op laat wegen vanuit een kostenperspectief is optie 2 eigenlijk de meest verstandige met het oog op de rente op de studieschuld. Dit bedrag blijft echter beperkt tot een paar euro per jaar. Optie 1 geeft mij als voordeel dat mijn uitgaven op de langere termijn omlaag gaan en ik meer financiële vrijheid heb. Hierbij moet ik wel zeggen dat ik genoeg spaargeld om deze uitgave te doen, anders was het geen optie geweest

      Hopelijk wordt het zo iets duidelijker

      Verwijderen